Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Overig

Plaats in het gezin bepaalt je karakter

plaats-gezin3-jpg.jpg

Je karakter vormt zich je leven lang. Je genen bepalen een deel van je karakter, net als je opvoeding, in het bijzonder de plek die je hebt binnen het gezin. Hoe verschilt een oudste van de jongste? En waar moet u rekening mee houden als ouder? Margriet.nl geeft antwoord op deze vragen.

Het eerste kindje
Kersverse ouders zijn apetrots over hun eerste kindje. Deze baby krijgt alle aandacht en de ouders beleven met dit kindje allerlei nieuwe dingen, zoals de eerste stapjes of het eerste tandje wat doorkomt.
Door alle aanmoedigingen van de ouders bouwt het eerste kind veel zelfvertrouwen op. Eerste kinderen zijn gehoorzaam en verantwoordelijk. Zij zijn er om te letten op andere kinderen en het goede voorbeeld te geven. Als oudste kind heb je het beslist niet makkelijk. Oudste kinderen worden door alle aandacht ontzettend perfectionistisch. Er is continu een hoge druk aanwezig om altijd maar te presteren. Het oudste kind ontwikkelt zich tot een zelfstandig persoon die goed leiding kan geven. Je wilt als oudste kind het beste uit jezelf halen.

plaats-gezinProbeer uzelf als ouder wat meer op de achtergrond te plaatsen. Geef uw kind de ruimte om fouten te kunnen maken. Laat ook zien dat ook bij u niet altijd alles gaat zoals gepland. Geef zoveel mogelijk erkenning aan uw kind zelf en focus niet alleen op de prestaties.

De tweede baby
De ouders van een tweede baby zijn meer ontspannen, want ze hebben immers al ervaring met het verzorgen van hun eerste kind. Deze houding heeft invloed op de manier waarop tweede kinderen zich ontwikkelen. Ze hebben meer ruimte om zelf dingen te ontdekken, zijn hierdoor creatiever en sneller zelfstandig.

Een grote broer of zus is leuk, maar het geeft ook extra spanningen. Soms kan het ontaarden in een concurrentiestrijd. Als de tweede bijvoorbeeld de eerste ontwikkelingen doormaakt, is het niet nieuw meer voor de ouders. Het is ook erg verleidelijk om een vergelijking te trekken met de oudste. Een tweede kind probeert daarom de aandacht van ouders te claimen door manieren te verzinnen om op te vallen. Het tweede kind behoort meestal ook tot de populaire kinderen uit de klas. Het tweede kind ontwikkelt zich tot een creatief en sociaal persoon. Een tweede kind doet zijn best om aandacht te krijgen. Ze kunnen goed meekomen op school of werk, maar vinden dit minder belangrijk dan hun oudere broer of zus.

Kinderen die als tweede zijn geboren, proberen aandacht te krijgen door bijvoorbeeld druk te doen, grappig te zijn of beter te willen zijn dan anderen. Als u dit gedrag opmerkt, kunt u uw kind eraan herinneren dat die grote broer of zus ook alles moest leren. Lopen, fietsen en zwemmen, het gaat nu eenmaal niet vanzelf. Vergeet niet uw kind te prijzen om wat hij kan. Dat stimuleert om nog meer te leren.

Een derde kindje erbij
Het nieuwe broertje of zusje wordt vertroeteld door het gezin. Het jongste kind is sneller nieuwsgierig naar dingen die normaal gesproken niet eens interessant zijn op deze leeftijd.
Het is voor de jongste van het gezin belangrijk om mee te kunnen praten met de oudere broers en/of zussen. Nummer drie wil ook alles doen wat de oudere kinderen doen. Als laatst geborene moet het kind ook van zichzelf laten zien hoe sterk hij is. Het derde kind ontwikkelt zich tot een populair persoon die graag en makkelijk samenwerkt in een groep. Een derde kind hecht meer waarde aan het werk wat hem of haar echt interesseert en leuk vindt, dan aan een topbaan. Ze zoeken ook veel vrienden buiten de eigen familie.

Geef de jongste de ruimte om zichzelf te ontwikkelen. Probeer niet alles in te vullen en voorkom dat uw benjamin één van de broers of zussen gaat kopiëren. Geef het jongste kind net als de ouderen taken in huis, zoals de afwas of de tafel afruimen. Zo draait iedereen mee in het gezinsleven.

Enigst kind
Gezinnen van acht kinderen komen niet meer vaak voor. Veel ouders kiezen er bewust voor om het bij één kind te laten. Het kan ook zijn dat de lichamelijke gesteldheid van de ouders er niet naar is om meer kinderen te krijgen. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat enigst kinderen zich sneller ontwikkelen dan leeftijdgenootjes die broertjes of zusjes hebben. Enigst kinderen nemen dan ook meer tijd door met volwassenen.

Wanneer u één kind heeft is het logisch dat al uw aandacht daar naar toe gaat. Sta er als ouder wel bij stil dat het heel belangrijk is dat uw kind ook leert omgaan met andere kinderen. Dit kan bijvoorbeeld op een peuterspeelzaal.

Bron: gezondheidsnet.nl

Ook interessant