Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Overig

Een open relatie: wat houdt het in en hoe zorg je ervoor dat ’t werkt?

een-open-relatie-wat-houdt-het-in-en-hoe-zorg-je-ervoor-dat-t-werkt.jpg

Twijfel jij of een open relatie iets voor jou en je partner is? Wij leggen je hier uit wat het precies is én wat ervoor nodig is om een open relatie te laten slagen.

Waar een open relatie 50 jaar geleden uit den boze zou zijn geweest, zijn er vandaag de dag steeds meer koppels die voor een open relatie kiezen. Maar waarom eigenlijk?

Wat is een open relatie en waarom zou je het doen?

Een open relatie betekent simpelweg gezegd dat je besluit om buiten je liefdesrelatie ook intimiteit en seks met anderen te hebben. Het kan zijn dat je naast je eigen partner een andere ‘vaste’ partner neemt, maar het zou ook kunnen zijn dat je af en toe met andere mannen date naast je eigen partner. De reden dat mensen een open relatie overwegen of nemen verschilt: zo zal de één het misschien ‘spannend’ vinden om buiten zijn of haar eigen partner om nog andere mensen te zien, terwijl de ander misschien juist op zoek is naar extra verdieping buiten zijn of haar eigen relatie om.

Lees ook: 7 dingen die minstens zo erg zijn als fysiek vreemdgaan

Hoe zorg je ervoor dat het werkt?

Een open relatie is niet zonder risico’s: er zijn namelijk niet veel koppels bij wie een open relatie in de praktijk ook daadwerkelijk werkt. Als jij en je partner het overwegen, is het belangrijk om aan de volgende ‘eisen’ te voldoen:

Het is een behoefte van jullie beiden

Wat vooral heel belangrijk is, is dat jullie allebei een open relatie willen. Stephanie Webb, oprichter van de website ‘Unscripted Relationships’, krijgt vaak de vraag hoe mensen hun partner kunnen overtuigen om ervoor te kiezen, maar dat is volgens haar de verkeerde aanpak. “Je partner dwingen is niet de manier. Je zal het moeten respecteren als je partner het simpelweg niet wil. Jullie zijn in de relatie gestapt met de verwachting dat het een monogame relatie zou worden. Lukt dit je niet en heeft je partner geen behoefte aan meerdere partners? Dan zal je de relatie moeten eindigen.”

Het is overigens wel belangrijk om onderscheid te maken tussen partners die écht geen open relatie willen en partners die er gewoon nog even over moeten nadenken. Het kan best zijn dat je je partner overvalt en dat een open relatie iets is waar hij of zij simpelweg nog nooit over heeft nagedacht. Gun je partner daarom de tijd om er goed over na te denken en dwing hem of haar in ieder geval nooit om iets tegen de zin in te doen.

Jij en je partner kunnen goed omgaan met jaloerse gevoelens

Zelfs als je helemaal niet iemand bent die jaloers aangelegd is, is de kans groot dat je in een open relatie jaloerse gevoelens krijgt. Hou hier dan ook van tevoren rekening mee en maak hier ook duidelijke afspraken over met je partner. Spreek bijvoorbeeld af dat als iemand jaloerse gevoelens krijgt, diegene dit meteen bij de ander aangeeft en dat jullie er dan een goed gesprek over gaan voeren. Erken de jaloerse gevoelens van de ander ook en wimpel dit soort gevoelens niet zomaar weg.

Jullie relatie is gebouwd op eerlijkheid en vertrouwen

Realiseer je dat een open relatie geen ‘quick fix’ is voor een liefdesrelatie die al niet lekker loopt. Als jullie bijvoorbeeld al problemen hebben met het vertrouwen van elkaar en niet eerlijk tegen elkaar kunnen zijn, dan is een open relatie wel het laatste waar je aan moet beginnen. Een dergelijke relatie werkt echt alleen als je elkaar volledig vertrouwt.

Maak van tevoren duidelijke afspraken

Om ervoor te zorgen dat het allemaal werkt, is het belangrijk dat jullie van tevoren duidelijke afspraken maken. Is het bijvoorbeeld toegestaan om na de seks ook te blijven slapen? En moeten jullie altijd bescherming gebruiken? En draait het alleen om seks en mag er niet meer zijn dat dat, of zijn jullie juist ook op zoek naar emotionele connecties? Wanneer deze dingen helder zijn, jullie eerlijk blijven communiceren en gevoelens blijven uiten, kan een open relatie slagen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Bedrock
Beeld | iStock

Ook interessant