Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Overig

Kijktip | Special: De wens van Bjorn

bjorn2.png

Bjorn is nu 12, maar leeft dus in het lichaam van een bijna 100-jarige. Hart van Nederland volgde de jongen al vaker en zendt eind januari een special over hem uit. Bekijk de special over Bjorn op 25 januari om 22.50 uur op SBS6. Bekijk hier alvast een voorstukje van de special.

Bjorn Nabuurs is bijna dertien jaar en hij heeft progeria, een verouderingsziekte waarbij de gemiddelde levensverwachting precies zijn leeftijd is. Hij weet dus dat hij nooit oud zal worden. Toch is Bjorn altijd positief – een instelling die hij meekreeg van zijn ouders.

Bjorn: “Ik kan niet zo goed zeggen hoe het is om progeria te hebben, want ik weet niet beter. Met sommige dingen heb ik moeite, zoals dingen oprapen van de grond. Ik kan er niet bij, omdat ik een beetje stijf ben. Maar andere kinderen helpen me dan, of mijn ouders. Ik zie liever de dingen die ik wél kan dan de dingen die ik niet kan. Ik voetbal graag en ik hou van schaken. Ik vind school leuk, vooral wiskunde, dat is mijn lievelingsvak. Ik vind het wel heel fijn om andere progeriakinderen te ontmoeten en samen leuke dingen te doen. Tijdens de jaarlijkse progeriabijeenkomsten in Europa gaan we bijvoorbeeld naar een pretpark, of we maken uitstapjes. En we voetballen in het hotel. Als dat mag tenminste. We zaten een keer in een hotel waar we bijna niet mochten voetballen en geen bommetjes in het water mochten maken. Dat was jammer. Mijn beste vriend met progeria, Michiel, woont in België. Af en toe gaan we bij elkaar op bezoek en we hebben contact via Facebook en Skype. Laatst is Toon uit België overleden, hij was een maand ouder dan ik. Daar heb ik wel veel verdriet om. We hadden zo veel contact, zo veel samen meegemaakt. Mijn droom is om dit jaar een progeriabijeenkomst in Nederland te houden. Daarom doe ik mijn verhaal ook, ik hoop dat we daarvoor sponsors krijgen! Mensen die willen helpen, kunnen mailen naar bjorn.progeria@gmail.com.”

 

Lees het hele interview met Bjorn en zijn moeder in Margriet 4.margrietcover

Ook interessant