Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Overig

Interview Marco Borsato | ‘Het zal je eigen kind maar zijn’

marco-en-dochter.png

War Child bestaat twintig jaar, waarvan Marco Borsato al zeventien jaar ambassadeur is. Margriet sprak hem over de reis die hij maakte met zijn dochter Jada. Lees hier een preview van het interview.

Het gaat goed met Marco Borsato. “Fantastisch zelfs,” zegt de 48-jarige zanger die dit jaar precies 25 jaar in het vak zit. Na een spannend afgelopen jaar, waarin hij werd getroffen door een beroerte, zegt de zanger fit en klaar te zijn voor nieuwe avonturen. Voor War Child reisde hij samen met zijn jongste dochter Jada (12) af naar een Syrische familie die de oorlog is ontvlucht. Ze wonen in een zelf gefabriceerde tent van plastic, vlak bij de Libanese stad Tripoli.

Hoe is het zo gekomen dat je je dochter mee op reis neemt?
“Het was een grote wens van Jada om een keer met mij op reis te gaan voor War Child. Mijn kinderen weten niet beter dan dat ik een keer per jaar een reis maak naar een getroffen oorlogsgebied. Natuurlijk realiseerden Leontine en ik dat er risico’s waren. Maar de noodzaak om het verhaal te vertellen was voor Jada, en voor Leontine en mij, groter.”

Lig je weleens wakker van alle narigheid in de wereld?
“Ja, ik ben ook zeer verdrietig over de wereld waarin we leven. Maar je kunt met je hoofd tussen je benen gaan zitten treuren of je kunt je oprichten en kijken wat je wel kunt doen. Soms lijkt het alsof je aan het dweilen bent met de kraan open. Maar niet dweilen is voor mij geen optie. Elk kind dat je redt is er één. Het zal je eigen kind maar zijn. Als het me even te veel wordt, denk ik aan de moeders die mij vastpakten. Dankbaar omdat ze via War Child hun kind terugkregen. Een kind dat eerst de hele dag apathisch onder een boom zat. Bij elk vliegtuig dat overkwam in elkaar dook. Maar die na therapie weer durfde te lachen en zingen. Daarom kijk ik vooral naar wat er nog wél mogelijk is.

Interview: Annemarie van Looij
Fotografie: Robbert Bodegraven, War Child

Ook interessant