Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Overig

Interview Jacob Derwig | Over zijn rol als vader, de man van, acteur en regisseur

jacob.png

Deze week in Margriet een interview Jacob Derwig over zijn rol als vader, de man van, acteur en regisseur. ‘Als acteur bemoei ik me graag met alles.’ Lees hier een preview.

De man van
“Ja, ik ben de man van. En nee, ik vind het niet erg als ze me zo noemen. Ik ben trots op Kim en op wat ze doet. Ik vind haar de beste scenarioschrijver van Nederland. Ze is de koningin van de kleine liefdevolle zinnetjes, waarachtig en met veel humor. Ze kan in zes zinnen een hele relatie scheppen. In een film spelen waarvan zij het script heeft geschreven is het leukste wat er is. Ik zou wel meer met haar willen samenwerken. Het liefst zou ik iets doen waarmee we elkaars kwaliteiten kunnen bundelen. We hebben allebei hetzelfde gevoel voor humor, ik geloof dat het daar toch wel echt begint. Dat je samen kunt lachen.”

Regisseur
“Drie jaar geleden kreeg ik de kans om een stuk te regisseren. Als acteur bemoei ik me graag met alles. Of nee, ik maak graag mee, dat klinkt wat beter. Ik kijk niet alleen naar mijn eigen rol en hoe ik die het best kan spelen, maar ook naar het geheel. Daar zit natuurlijk niet iedere regisseur om te springen, dus zelf regisseren was voor mij een logische volgende stap. Het is helaas niet geworden wat ik ervan had gehoopt. Wat ik lastig vond, was dat ik als acteur inmiddels wel weet hoe het ongeveer moet, maar dat je voor regisseren echt andere dingen moet kunnen. Ik moest acteurs die eerder mijn collega’s waren vertellen wat ze moesten doen. Dat ging niet zonder slag of stoot. Ik vond het een heel moeilijke fase. Maar ik ben wel tegemoetgekomen aan mijn drive om iets meer te doen dan alleen spelen. Ik weet alleen niet of ik het zo snel weer zou doen. Het is net als wanneer je een auto-ongeluk krijgt, dan moet je zo snel mogelijk weer gaan rijden. Ik heb nu eigenlijk al te lang gewacht.”

M16 Cover V3.inddLees het hele interview in Margriet 16.

 

 

 

 

 

 

Interview: Saskia Smith. Fotografie: Rachel Schraven

Ook interessant