Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Overig

Basisrecept pizzadeeg en tomatensaus

s0.png

Pizzadeeg (voor 1 pizza XL of 2 grote ronde pizza’s)

Ingredienten:
1 zakje gedroogde gist of 25 g verse gist

1 el suiker

350 g bloem (bij voorkeur pastabloem)

1 tl zout

1 el olijfolie

Bereiding 

Los de gist en suiker op in 2,25 dl lauwwarm water en laat het mengsel ± 15 min. staan tot het begint te schuimen. Doe het in een kom en meng er de bloem, zout en olie door zodat een stevige bal ontstaat. Kneed de deegbal minimaal 10 min. krachtig tot het deeg zacht en elastisch aanvoelt*. Leg de deegbal terug in de kom en dek losjes af met plasticfolie. Laat hem op een warme plaats ± 1 uur rijzen of tot hij in omvang is verdubbeld.

Bereidingstijd: ± 30 min. + rijstijd: ± 1 uur

 

*door een klein deegballetje van 1 cm tussen duim en wijsvinger uit elkaar te trekken kunt u kijken of het deeg elastisch genoeg is. Als u zo’n dun vliesje kunt maken dat het licht er gemakkelijk doorheen valt, is het deeg goed.

 

Variatietip:

voor een stevigere bite en extra krokante korst kun je 100 g bloem vervangen door 100 g maïsmeel.

 

Dé tomatensaus (voor ± 0,5 l)

Ingredienten

10 trostomaten, gehalveerd, tak bewaren

1 dl olijfolie

5 teentjes knoflook

1 el gedroogde oregano

1 ui

150 g wortel, zeer fijn gehakt

1 el honing

10 verse basilicumblaadjes

2 el verse oreganoblaadjes

 

Verwarm de oven voor op 120° C. Leg de tomaten met de snijvlakken naar boven naast elkaar op een bakplaat. Besprenkel ze met de helft van de olijfolie en bestrooi ze met weinig peper en zout. Snijd de knoflook in dunne plakjes en verdeel driekwart van de knoflook over de tomaten. Strooi er de gedroogde oregano over en zet de tomaten in de oven. Laat ze in 2 uur half uitdrogen. Verhit de rest van de olie en fruit hierin de ui en wortel met de rest van de knoflook ± 10 min. op laag vuur. Doe de gedroogde tomaten, de honing en de verse kruiden erbij en pureer alles met een staafmixer tot een fijne saus. Breng op smaak met peper en zout. Haal de pan van het vuur en doe er de achtergehouden tomatentak bij. Laat de saus 15 min. staan met de tak erin voor extra veel smaak. Verwijder de tak. Lat de saus afkoelen en schep hem dan in brandschone potjes.

Bereidingstijd: ± 20 min. + 2 uur oventijd 

Ook interessant