Headers columnisten Noraly Beyer NW Beeld Ester Gebuis
Beeld Ester Gebuis

PREMIUM

Uit oude notities blijkt dat we sommige plekken al eerder hebben gezien. We maken grappen over onze leeftijd en ons geheugenverlies

Noraly is met drie vrienden in New England, waar ze ‘leaf peeping’ toeristen worden genoemd door de plaatselijke bewoners. Want ja, ze gingen helemaal naar Amerika om naar de bladeren te kijken.

Nergens ter wereld is de herfst zo mooi als in New England, de verzamelnaam voor de zes Amerikaanse Staten ten noorden van de stad New York. Japan schijnt in deze tijd ook prachtig te zijn maar ik reis nu door Massachusetts, Maine, New Hampshire en Vermont. Ik kijk mijn ogen uit naar ontelbare bomen en struiken die zich klaarmaken voor de winter. Het is vooral de maple leaf, die de aandacht trekt. De felrode esdoornbladeren zijn misschien het meest typerend voor de Indian Summer, zoals de zomerse dagen in de herfst hier worden genoemd.

Van groen tot rood en diep bruinrood

Ik ga al zeker veertig jaar met drie vrienden in september of oktober op vakantie. We zijn al vier keer eerder in New England geweest voor de foliage, de verkleuring van het gebladerte. “Yes”, zeggen we tegen mensen die vragen waar we vandaan komen, “we came all the way from Holland to see a leaf”. Via internetsites wordt per dag bijgehouden wanneer de ‘peak’ er is. Wanneer de bladeren massaal verblindend van kleur zijn geworden, van groen tot rood en diep bruinrood, van groen tot geel, goudgeel, okergeel, van groen tot bleekbruin en oranje. Als het landschap een gigantisch borduurwerk is geworden dat tegen heuvels en bergen aanligt en een fata morgana wordt wanneer het zich weerspiegelt in het water. We hebben de peak nog niet gezien, maar de aanloop daarheen is al betoverend.

Volgens het plaatselijke jargon zijn wij ‘leaf peeping’ toeristen.

Leeftijd en geheugenverlies

Met hulp van de iPhone rijden we uitgestippelde routes, scenic drives, op de landkaart. Uit oude notities blijkt dat we sommige plekken al eerder hebben gezien. Maar we zijn het totaal vergeten. We maken grappen over onze leeftijd en ons geheugenverlies. Maar intussen genieten we ervan dat we veel van wat we zien als totaal nieuw beleven.

Dat geldt ook voor de jaarmarkt in Fryeburg, Maine. Op weinig plekken in de wereld is er zo’n gigantische markt of fair waar boeren en ondernemers uit de wijde omgeving negen dagen lang hun producten laten zien. Op een terrein van pakweg 38 voetbalvelden pronken ze met hun koopwaar, hun dieren en zichzelf.

De geit achterna

De fair is op de eerste plaats een landbouwmarkt, maar is in de lange loop van zijn 172 jarige geschiedenis ook een enorme kermisattractie geworden. Dit keer zijn we er een dag vóór de opening. Voordeel is dat we voor niks naar binnen mogen en ongehinderd kunnen zien hoe de laatste loodjes worden gelegd. Hoe koeien van een bijzonder ras gewassen en gewreven worden tot ze blinken van schoonheid, hoe speciaal gefokte paarden gewogen worden, hoe een zwarte alpaca hardop kreunt omdat hij niet in zijn eigen omgeving is. En ook hoe er opeens commotie ontstaat als een geit het niet meer ziet zitten en hard wegrent. ‘Go for the goat’ roept iemand naar de eigenaar die in zijn golfkar springt, de geit achterna.

Ik geniet enorm van het samenzijn met de vrienden. Het is als goede wijn die geen krans behoeft maar wel om het goede glas vraagt. We lachen samen. We eten samen. We laten ons inpakken door een wonderschone herfst en tellen onze zegeningen.

Paspoortbeeld columnisten Noraly Beyer NW Beeld

Over Noraly Beyer

Noraly Beyer is geboren in Willemstad, Curaçao en woonde in de jaren zeventig en tachtig in Suriname. Ze werkte als nieuwslezeres bij NOS, schrijft columns, werkt in het theater en zit in verschillende jury’s en commissies. Ze leest graag en houdt van de tuin. Noraly heeft een latrelatie met Joost Prinsen, heeft een volwassen zoon en dochter. Ze is oma van twee kleinkinderen en een heel stel bonus kleinkinderen. Wil je Noraly volgen? Tweewekelijks lees je haar nieuwste column op margriet.nl/noraly of volg haar op Twitter: @norabey

Noraly BeyerEster Gebuis

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden