Headers columnisten Noraly Beyer NW Beeld Ester Gebuis
Beeld Ester Gebuis

PREMIUM

Mijn kleindochter begrijpt het Nederlands wel, maar ze heeft geen zin om ons na te praten

Noraly’s kleindochter is een paar weekjes over uit Spanje. De zevenjarige heeft grote dromen, zo blijkt.

Mijn kleindochter Nina uit Spanje logeert bij mij. Een paar weken lang ben ik weer de oma die graag praat over het kleinkind en buig ik voor alle clichés over het grootouderschap. Nina is zeven jaar. Zelf zegt ze met nadruk: ‘zeven en een half’. Kleine kinderen willen graag groot zijn, daar is zij geen uitzondering op. Ze heeft een Catalaans/Spaans sprekende moeder en met haar vader, mijn zoon, spreekt ze meestal Engels, net als met mij. Ze begrijpt het Nederlands wel, maar tot nu toe heeft ze geen zin om ons na te praten. Haar Engelse leermeesters uit de kinderfilmpjes en televisiecartoons bekijkt en imiteert ze wel graag.

Ze begríjpt Nederlands wel

Nina is twee jaar geleden op een zomerkamp geweest in Amerika. Daar heeft ze de Amerikaanse tongval overgenomen. Als ze met mij praat, lijkt het vaak of ik door een Amerikaanse reclamespot word aangesproken. We gaan stug door om haar Nederlands te leren, maar vooralsnog is het vechten tegen de bierkaai.

Soms denk ik vooruitgang te boeken. Vraag ik bijvoorbeeld: ‘Zullen we een spelletje spelen?’ Dan is haar antwoord: ‘Don’t bother me now. My head is full.’ Als ik dan vraag: ‘Vol waarvan?’ grijpt ze naar haar hoofd en zegt: ‘Too much to think of.’ Ze begrijpt me dus, maar ik vraag me wel af wat er allemaal in haar hoofd rondwaart.

Mooie toekomstdromen

Afhankelijk van haar bui gunt ze me een kijkje in haar gedachten. Zo vroeg ik haar eens hoe ze zichzelf ziet over een jaar of tien. Kort samengevat antwoordde ze: ‘Als ik later groot ben, doe ik waarover ik fantaseerde toen ik klein was.’ ‘Waarover dan?’ vroeg ik, maar ze zei niets meer, ook niet toen ik aandrong. Het antwoord kwam later in de vorm van een tekening. Geen toekomst van een kalm huisje-boompje-beestje leven. Maar eentje waarin ze zichzelf portretteert als ‘my own boss’ op hoge hakken, in een kantoor met een computer en een kluis met code.

Toen ik Nina’s leeftijd had, droomde ik over het land van mijn ouders, Suriname. Wij woonden op Curaçao en ik hoorde dagelijks verhalen over hun jeugd, over de familie en vrienden die daar nog woonden en over het land zelf met zijn grote rivieren en ondoordringbare oerwoud. Als ik later groot ben, ga ik in Suriname wonen, dacht ik toen. Die droom is uitgekomen. Nu hoop ik graag dat ik langer dan vandaag mag leven om Nina te kunnen volgen op het pad naar haar gedroomde toekomst.

Van romantiek naar realisme

Afgelopen jaar heeft ze leren schrijven en ze houdt nu ook een dagboek bij. Dat is strikt geheim, ‘private’. Haar tekenboek mag ik wel inzien. De potlood- en viltstifttekeningen krijgen bijna allemaal een bijschrift in het Spaans, de taal waarin ze leert schrijven. De romantiek heeft plaatsgemaakt voor realisme: voorwerpen, een kop thee met ontbijt of een wekkerklok, maar ook levende modellen, haar vader bijvoorbeeld.

Ik doe haar denken aan verre streken. Toen we langs een winkel liepen waar ze aromadiffusers verkopen, kwam de geur ons tegemoet. ‘It smells like India,’ zei ze. Thuis tekende ze een land voor mij waar die geur thuishoort en waar het mooi wonen is. En ze gaf het ook een naam: NORALISADERA.

Paspoortbeeld columnisten Noraly Beyer NW Beeld

Over Noraly Beyer

Noraly Beyer is geboren in Willemstad, Curaçao en woonde in de jaren zeventig en tachtig in Suriname. Ze werkte als nieuwslezeres bij NOS, schrijft columns, werkt in het theater en zit in verschillende jury’s en commissies. Ze leest graag en houdt van de tuin. Noraly heeft een latrelatie met Joost Prinsen, heeft een volwassen zoon en dochter. Ze is oma van twee kleinkinderen en een heel stel bonus kleinkinderen. Wil je Noraly volgen? Tweewekelijks lees je haar nieuwste column op margriet.nl/noraly of volg haar op Twitter: @norabey

Noraly BeyerEster Gebuis

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden