Nieuwe header column Noraly Beeld Esther Gebuis.
Beeld Esther Gebuis.

PREMIUM

‘Met ogen dicht proefde ik het eten dat altijd rust geeft aan mijn gevoelens van heimwee’

Als Noraly denkt aan het lievelingseten van haar dochter, pompoen, denkt ze automatisch aan Curaçao, waar ze haar jeugd doorbracht en genoot van het eten in de oude markt.

Mijn dochter is dol op pompoen. Vanwege Surinaamse bakerpraatjes heb ik veel pompoen gegeten toen ik zwanger was van haar. Ik woonde toen in Suriname en mijn tante kookte bijna elke dag pompoen voor mij. Niet alleen omdat pompoen gezond is, veel ijzer bevat, calcium en vitamines, maar vooral omdat ik het lekker vond. Want volgens diezelfde Surinaamse bakerpraat moet je voldoen aan de ‘lostu’, lust of trek van zwangere vrouwen.

Moedervlek in de vorm van een pompoen

Houdt ze van avocado op brood? Geef het haar. Houdt ze van gestoofde eend? Geef het haar. Houdt ze van rijst met kip? Geef het haar. Ik had heel veel trek in pompoen, dus kreeg ik het. De bakerpraat of het bijgeloof zei namelijk ook dat mijn kind waarschijnlijk een moedervlek zou krijgen in de vorm van een pompoen als niemand mij tegemoet zou komen in mijn lostu.

Omdat mijn dochter in de baarmoeder al werd gevoed met pompoen lust ze die vrucht tot op de dag van vandaag. In alle variaties; van pompoensoep, gestoofde pompoen tot pompoentaart en pompoenpannenkoek. Op Curaçao, waar ik mijn jeugd doorbracht, maken ze de lekkerste ‘arepa di pampuna’. Als ik aan deze pompoenpannenkoeken denk, loop ik weer over de oude markt, de Plasa Bieu in Willemstad en haast ik mij naar de keuken van Zus, aan het eind van de langwerpige eethal. Aan de ene kant is een aantal keukens op rij. Aan de andere kant is alles open, zodat de wind goed erdoorheen waait. In het midden: lange tafels waar iedereen kan aanschuiven.

Sopi's en stoba's

Op het menu van alle keukens staan behalve de pompoenpannenkoeken, alle traditionele Curaçaose gerechten, zoals carni stoba - gestoofd vlees van geit, rund, kip - of sopi mondongo - soep van runderpens. Een absolute specialiteit is de sopi karkó, soep van de kroonslak. Deze zeeslak huist in een grote schelp, ook bekend als de koninginneschelp omdat die in zijn omvang imposant is en prachtig rose van kleur. Ik weet het. Geen kost voor vegetariërs en veganisten. Maar ook zij kunnen gerust naar Plasa Bieu gaan, voor de stoba’s en de sopi’s die rijkgevuld zijn met alleen groente, aardappelen en rijst. En natuurlijk voor de pompoenpannenkoeken.

Troosteten

Binnenkort krijg ik bezoek van Lonneke Bijman. Zij is samen met drie andere podcastmakers door een omroep uit tweehonderd inzendingen gekozen om hulp en geld te krijgen voor een creatief idee. Onder de titel Troostgerechten bedacht Lonneke dat ze met mensen hun keuken in wil duiken om hun ultieme troosteten te maken.

Toen ze mij vroeg om mee te doen, dacht ik direct aan Plasa Bieu. Ik zag de bedrijvigheid van alle kokkies weer voor me en met ogen dicht proefde ik het eten dat altijd rust geeft aan mijn gevoelens van heimwee. Twee jaar geleden was ik met mijn dochter op Curaçao. We gingen naar Plasa Bieu, naar de keuken van Zus voor haar onovertroffen arepa’s die pampuna. Als ik straks met Lonneke in de keuken sta, ga ik zelf proberen om pannenkoeken te maken die misschien die van Zus niet evenaren, maar in elk geval onze lostu zullen bevredigen.

Noraly Beyer Beeld Ester Gebuis
Beeld Ester Gebuis

Over Noraly Beyer

Noraly Beyer is geboren in Willemstad, Curaçao en woonde in de jaren zeventig en tachtig in Suriname. Ze werkte als nieuwslezeres bij NOS, schrijft columns, werkt in het theater en zit in verschillende jury’s en commissies. Ze leest graag en houdt van de tuin. Noraly heeft een latrelatie met Joost Prinsen, heeft een volwassen zoon en dochter. Ze is oma van twee kleinkinderen en een heel stel bonus kleinkinderen. Wil je Noraly volgen? Tweewekelijks lees je haar nieuwste column op margriet.nl/noraly of volg haar op Twitter: @norabey

Noraly BeyerEsther Gebuis.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden