null Beeld Margriet
Beeld Margriet

PREMIUM

‘In alle haast bestelde ik een rozerode jurk die er prachtig uitzag, maar ik bleek niet het juiste model te zijn voor deze creatie’

Noraly schiet in de stress nu zij en meneer J. een uitnodiging hebben gekregen voor het Boekenbal, waar uiteraard een dresscode bij hoort.

We mogen weer van alles nu de strengste coronamaatregelen zijn afgeschaft. We zijn niet meer verplicht om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer. Letterlijk een verademing. Toch moeten we alert blijven. Een goede vriend, altijd streng in de leer waar het de gezondheid betreft, ligt op de intensive care. Terwijl we hopen en bidden dat hij er bovenop komt, heeft het leven op straat zich al hernomen.

Drie zoenen

Als ik van Amsterdam naar Rotterdam rijd, sta ik weer in de file. Ik struikel over de mensen die zich ophopen in de binnenstad. En nu de QR-code als toegangsbewijs ook niet meer overal geëist wordt, zijn bijeenkomsten, voorstellingen en feesten niet meer te tellen. Er wordt veel achterstallig onderhoud gepleegd wanneer we elkaar blij omhelzen en ongemaskerd drie zoenen geven en krijgen. Ik vond die drie zoenen altijd overdreven, maar nu zegeviert de overgave aan de bevrijding van corona.

In de stress

Zo ga ik me ook overgeven aan het Boekenbal. Meneer J. kreeg een uitnodiging en vroeg of ik zijn introducee wil zijn. Hij schrok van mijn reactie. Ik zei niet: “Wat leuk,” maar schoot in de stress bij de gedachte dat een bal om een feestjurk vraagt. En dat ik tijd moet gaan maken om te shoppen of een diepe duik moet nemen in mijn klerenkast. In mijn eerste opwelling zag ik daartegen op. Helemaal toen ik hoorde dat de genodigden worden verzocht zich in rozerode kledij aan te passen aan het motto van het bal De nacht van de liefde. De Boekenweek heeft dit jaar als thema Eerste liefde en het Boekenbal - traditiegetrouw het openingsfeest van de Boekenweek- past zich daarbij aan.

Toen ik meneer J- “Ja hoor eens, graag of niet”- ervan had overtuigd dat ik het juist wel spannend vind om voor het eerst van mijn leven naar het Boekenbal te gaan, moest ik aan het werk. Een vriendin verwees mij naar een styliste die ze kende. Een vriend had ‘rozerode partydress’ gegoogeld en stuurde per ommegaande de hits die hij had gevonden. In alle haast bestelde ik een jurk die er prachtig uitzag, maar toen ik die aanhad, bleek ik niet het juiste model te zijn voor deze creatie.

Daar hing-ie

De moed zonk me in de schoenen toen ik verder en verder struinde op internet en winkel in, winkel uit liep. Opeens herinnerde ik me dat ik ooit in Groningen een fuchsiakleurige jurk had gekocht. Ik haalde mijn klerenkast overhoop en warempel, daar hing-ie. Geschikt voor De nacht van de liefde, een groot feest, waar ik samen met meneer J - “Ik zie wel wat ik aantrek”- niet alleen het boek maar gelukkig ook het leven zelf zal vieren.

Noraly Beyer Beeld Ester Gebuis
Beeld Ester Gebuis

Over Noraly Beyer

Noraly Beyer is geboren in Willemstad, Curaçao en woonde in de jaren zeventig en tachtig in Suriname. Ze werkte als nieuwslezeres bij NOS, schrijft columns, werkt in het theater en zit in verschillende jury’s en commissies. Ze leest graag en houdt van de tuin. Noraly heeft een latrelatie met Joost Prinsen, heeft een volwassen zoon en dochter. Ze is oma van twee kleinkinderen en een heel stel bonus kleinkinderen. Wil je Noraly volgen? Tweewekelijks lees je haar nieuwste column op margriet.nl/noraly of volg haar op Twitter: @norabey

Noraly BeyerMargriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden