Nieuwe header column Noraly Beeld Ester Gebuis
Beeld Ester Gebuis

PREMIUM

In achterstandswijken van Brooklyn zorgt een buurtrechter voor oplossingen. In Amsterdam Zuidoost nu ook

Noraly ontdekt bij toeval de buurtrechtbank in Amsterdam Zuidoost en is ervan onder de indruk.

In de negentiende eeuw leefde in Amerika een zekere Roy Bean. Een oplichter die een kroeg had in Texas, ten westen van de rivier de Pecos. Tot hij op een dag een ruzie beslechtte in zijn saloon en sindsdien een bizarre reputatie opbouwde als rechter. Overigens voornamelijk om eigen zak te spekken. Hij gaf bijvoorbeeld nooit wisselgeld terug aan zijn klanten. Als ze reclameerden kregen ze een boete op grond van een onbekend artikel uit het wetboek. En zo kreeg hij de reputatie van de ‘law west of the Pecos’. Er is een film over rechter Roy Bean gemaakt met Paul Newman in de hoofdrol.

Dik honderd jaar later is in New York het fenomeen wijkrechter geïntroduceerd. Het herinnert aan Roy Bean, maar zijn wildwestpraktijken zijn achterwege gelaten. In wijken van Brooklyn, met veel achterstand, zorgt een onafhankelijke buurtrechter voor oplossingen.
En die rechter diende weer als voorbeeld voor een rechtbank in Amsterdam Zuidoost.

Buurtrechter in de Bijlmer

De Albert Camuslaan in de Venserpolder, een wijk die aanleunt tegen het hart van de Bijlmer, werd in 2017 uitgeroepen tot de schoonste straat van Amsterdam. Een behoorlijke opsteker voor een buurt die was bestempeld als aandachtsgebied, omdat de leefbaarheid daar niet goed staat aangeschreven. De buurt kreeg in 2019 opnieuw aandacht dankzij een mooie televisiedocumentaire: De vrouwen van Venserpolder. Deze vrouwen hadden een moestuin aangelegd in de binnentuin van diezelfde Albert Camuslaan.

Dit jaar werd een buurtrechtbank geopend in het buurthuis pal tegenover die moestuin. Onlangs was ik er op bezoek, ik had geen idee dat er daar een rechtbank was. Achter in de grote zaal met een lange tafel en een keukenblok is een gangetje met een detectiepoort. Dat leidt naar een ruimte met een grote ovale tafel met stoelen eromheen. Niks geen plechtstatigheid van een reguliere rechtbank. Hier hangt de sfeer voor een gemoedelijke bijeenkomst onder leiding van Maria Leijten, projectleider en rechter in deze buurtrechtbank voor kleine strafzaken uit de Venserpolder. Het gaat om winkeldiefstallen, huiselijk geweld, mishandeling, maar ook om schoolverzuim.

Geen straffen maar oplossingen

Zo was er een aanklacht tegen een jongen die niet meer naar school ging, en zich thuis en op straat slecht gedroeg. Maria Leijten nam de tijd om te onderzoeken wat er in deze jongen omging. Ze ontdekte dat hij graag betonvlechter wilde worden en door zijn agressie niet goed in staat was zich te uiten. De straf die de jongen normaal zou krijgen bleef achterwege, want, zegt buurtrechter Leijten: “Het gaat niet om straffen, maar om oplossingen. ”
Het is de bedoeling dat de buurtrechtbank blijft en navolging krijgt in andere wijken van Amsterdam en in andere steden.

Van recht spreken naar recht doen

Zoals er ooit recht werd gesproken ten westen van de Pecos wordt er nu ten zuidoosten van de Amstel recht gedaan. Ook niet altijd volgens de letter van de wet. Maar dit keer wel altijd in het belang de bewoners.

Noraly Beyer Beeld

Over Noraly Beyer

Noraly Beyer is geboren in Willemstad, Curaçao en woonde in de jaren zeventig en tachtig in Suriname. Ze werkte als nieuwslezeres bij NOS, schrijft columns, werkt in het theater en zit in verschillende jury’s en commissies. Ze leest graag en houdt van de tuin. Noraly heeft een latrelatie met Joost Prinsen, heeft een volwassen zoon en dochter. Ze is oma van twee kleinkinderen en een heel stel bonus kleinkinderen. Wil je Noraly volgen? Tweewekelijks lees je haar nieuwste column op margriet.nl/noraly of volg haar op Twitter: @norabey

Noraly BeyerEster Gebuis

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden