Headers columnisten Noraly Beyer NW Beeld Ester Gebuis
Beeld Ester Gebuis

PREMIUM

Het was fascinerend om de verbondenheid te zien in zo’n grote mensenmassa

Noraly vertrok met meneer J naar Londen voor een voorstelling. Hier maakten ze een historisch moment mee.

Koningin Elizabeth was nog in leven toen meneer J en ik voor een nacht een hotel boekten in Londen. We wilden de Engelse versie zien van de voorstelling ‘Wie heeft mijn vader vermoord’. Een monoloog van Hans Kesting waarmee hij twee jaar geleden furore maakte in Nederland en nu in Londen: alle voorstellingen uitverkocht!

Schiphol

Op Schiphol sloten we aan bij de bekende lange rij. Nu is schuifelen en stilstaan lastig voor meneer J en net toen ik me afvroeg hoe hij dat zou redden, tikte een vrouw op zijn schouder. “Komt u maar bij ons staan,” zei ze. Na enig aandringen nam meneer J het genereuze aanbod aan. Hij moest eventuele schuine blikken negeren maar kon niet op tegen de vrouw die graag iets wilde doen voor de televisieheld uit haar jeugd.

Zo werd onze weg naar de security check en douane aanzienlijk korter en toen we ook nog in een caddy mochten meerijden naar de gate, hadden we ons berust in het geluk van het voorrecht.

‘The Queue’

Eenmaal in Londen verbleekte de ergernis over de lange rijen op Schiphol. Want de rij die we daar aantroffen was eindeloos langer, hij had zelfs een eigen naam: ‘The Queue’.

Door de dood van koningin Elizabeth een paar dagen eerder bevonden we ons in het epicentrum van de wereld. Honderdduizenden mensen hadden het ervoor over om urenlang geduldig en in opperste rust achter elkaar aan te schuifelen op weg naar de baar van de queen. Het was een groots vertoon van nationale rouw en het was fascinerend om de verbondenheid te zien in zo’n grote mensenmassa.

Historisch moment

Wat te zeggen van een Britse moeder en haar dochter die in de nacht aanschuiven in de rij naar Westminster Hall voor hun laatste eregroet aan de vrouw die 70 jaar op de troon van Engeland heeft gezeten. Het werd al licht toen een Filipijnse vrouw naast hen kwam lopen. Ze raakten aan de praat, vertelden elkaar verhalen uit hun leven en deelden hun compassie voor de queen.

Wat te zeggen van de man met zijn baby in de armen. Hij loopt in stilte naast zijn vrouw die de kinderwagen voortduwt. Ze zijn heel vroeg in de ochtend vertrokken vanuit Southwark Park, waar ze een polsbandje kregen om de rij in en uit te kunnen lopen. De tocht naar Westminster Hall is acht kilometer. Normaal loop je dat in een paar uur, maar nu doen ze er minstens negen tot zelfs veertien uur over.

Wat te zeggen van de serene stilte op Parlement Square bij de uitgang van Westminster Hall waar de queen ligt opgebaard. Hoog boven het plein kijkt Winston Churchill vanaf zijn standbeeld toe. Toen Elizabeth aantrad als koningin in 1952 was hij haar eerste premier. Na hem zou zij er nog veertien zien komen en gaan.

The Queue is nog lang niet opgelost als meneer J en ik teruglopen naar het hotel. Trotse getuigen van een historisch moment in de Britse geschiedenis.

Paspoortbeeld columnisten Noraly Beyer NW Beeld

Over Noraly Beyer

Noraly Beyer is geboren in Willemstad, Curaçao en woonde in de jaren zeventig en tachtig in Suriname. Ze werkte als nieuwslezeres bij NOS, schrijft columns, werkt in het theater en zit in verschillende jury’s en commissies. Ze leest graag en houdt van de tuin. Noraly heeft een latrelatie met Joost Prinsen, heeft een volwassen zoon en dochter. Ze is oma van twee kleinkinderen en een heel stel bonus kleinkinderen. Wil je Noraly volgen? Tweewekelijks lees je haar nieuwste column op margriet.nl/noraly of volg haar op Twitter: @norabey

Noraly BeyerEster Gebuis

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden