Margriet logo
Headers columnisten Noraly Beyer NW Beeld Ester Gebuis
Beeld Ester Gebuis

PREMIUM

‘De boodschap dat je trots mag zijn op de kracht, de schoonheid en de (eigen)wijsheid die je kunt krijgen als je ouder bent, wordt wijd verspreid’

Noraly doet mee aan een bijzonder project en realiseert zich wat een geluksvogel ze is.

Haar gezicht is getekend met fijne lijnen en kreukels. Haar dichte ogen liggen in een dal van strepen en krinkels. Op haar rode lippen een gesloten glimlach tussen plooien en golfjes rond haar mond en op haar kin. De huid op wangen en voorhoofd is craquelé zoals op het portret van de Mona Lisa. Ik kijk naar de foto van Roefke en ik raak ontroerd door de schoonheid van de ouderdom. Roefke is tachtig jaar en liet zich fotograferen door Micaela Bartels en Sevilay Maria van Dorst. Deze twee vrouwen stonden in september in de spotlight van Margriet. Daarin vertelden ze over hun project Pr:oud, dat oudere mensen vanaf zeventig jaar toont die trots zijn op hun leeftijd en dat graag tonen aan de wereld.

Perfecte plaatje

In schitterende foto’s en mooie verhalen laten ze zien dat het achterhaald is om eeuwige jeugd na te jagen en dat een positieve houding tegenover ouder worden relaxter is. Meer dan veertig bekende en onbekende Nederlanders hebben zich laten fotograferen. Ze werden in de watten gelegd door een visagist en een stylist had uit hun eigen garderobe een selectie gemaakt. Zo werden ze op hun mooist naar de fotograaf geleid die met licht en een eenvoudig decor net zo lang in de zoeker van het fototoestel keek en net zo vaak op de sluiter klikte tot het perfecte plaatje geschoten was.

Ik weet dit allemaal zo precies omdat ik een van de veertig mensen ben die komend voorjaar prijken in het koffietafelboek dat nu in de maak is. Intussen is Micaela Bartels actief op internet. De boodschap dat je trots mag zijn op de kracht, de schoonheid en de (eigen)wijsheid die je kunt krijgen als je ouder bent, wordt wijd verspreid. Er komen ook veel reacties op de foto’s en verhalen van en over mensen die hun leeftijd met trots uitdragen.

Geluksvogel

Ik heb bij mijn foto laten optekenen dat ik een geluksvogel ben, dat ik nu op mijn leeftijd steeds beter weet wat ik wil en wat bij mij past. Ik geloof ook in het lot, dat dingen komen zoals ze komen en gaan zoals ze gaan. Meneer J denkt daar anders over. Hij vindt dat hij het gewoon aan zichzelf te danken heeft dat ik in zijn leven ben gekomen, terwijl ik denk dat het lot hem een handje geeft geholpen. Hij zegt ook dat de sky op zijn leeftijd niet meer de limit is, maar ondertussen zijn we het er mooi over eens dat je nooit te oud bent voor de liefde.

Allebei horen we tot de doelgroep van Pr:oud. Een project waarbij we ons kunnen vergapen aan de buitenkant van iemand. We kunnen de rimpels en de gleuven tellen op gezicht en handen. Maar de echte vreugde van oud worden zit hem in de binnenkant. En het is zo bijzonder dat juist dat op iedere foto zichtbaar is.

Paspoortbeeld columnisten Noraly Beyer NW Beeld

Over Noraly Beyer

Noraly Beyer is geboren in Willemstad, Curaçao en woonde in de jaren zeventig en tachtig in Suriname. Ze werkte als nieuwslezeres bij NOS, schrijft columns, werkt in het theater en zit in verschillende jury’s en commissies. Ze leest graag en houdt van de tuin. Noraly heeft een latrelatie met Joost Prinsen, heeft een volwassen zoon en dochter. Ze is oma van twee kleinkinderen en een heel stel bonus kleinkinderen. Wil je Noraly volgen? Tweewekelijks lees je haar nieuwste column op margriet.nl/noraly of volg haar op Twitter: @norabey

Noraly BeijerEster Gebuis

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden