Headers columnisten Noraly Beyer NW Beeld Ester Gebuis
Beeld Ester Gebuis

PREMIUM

Bij de aanblik van het Steyler klooster kreeg ik een heilig gevoel. Tot mijn schrik

Noraly werd voor een paar dagen uitgenodigd in het klooster. Het bracht haar herinneringen terug van vroeger en ze durfde eindelijk de vragen te stellen die ze vroeger wel uit haar hoofd hield.

Steyl, Limburg, het klooster van de Missiezusters Dienaressen van de Heilige Geest. Ik was daar drie dagen op uitnodiging van de KRO voor een tv programma. Ik had direct ja gezegd omdat ik tijdens mijn hele middelbare schooltijd op een internaat heb gezeten van de zusters Ursulinen in Roermond. Ik was erg benieuwd welke herinneringen terug zouden komen.

Met de tijd meegegaan

Bij de aanblik van het Steyler klooster kreeg ik een heilig gevoel. Tot mijn schrik. Want bij mijn afscheid van Roermond had ik een streep gezet onder mijn geloof in de katholieke kerk. Na vijf jaar had ik het wel gehad om elke ochtend om 7 uur te knielen in de kapel. Meer dan 60 jaar later knielde ik weer in een kloosterkapel. Ik herkende de gebeden en gezangen die weggezakt waren in mijn geheugen. En elk moment verwachtte ik een tikje op mijn schouder om niet op één maar op beide knieën te knielen. Eén voordeel: vroeger waren de bankjes van hard hout, nu zijn ze bekleed met schuimrubber en leer.

Ook de nonnen zijn met hun tijd meegegaan. Zo zijn ze vrij om te dragen wat ze willen. Sommigen lopen rond in burgerkleren, een rok of lange broek met een blouse of T-shirt. Anderen zijn trouw gebleven aan hun habijt met een sluier en kapje op het hoofd. Maar ze zijn allemaal te herkennen als missiezuster aan ketting en kruis van zilver om hun hals.

Vragen stellen

Eindelijk durf ik de vragen te stellen die ik vroeger wel uit mijn hoofd liet. Al gauw sta ik versteld van hun openhartigheid en de moeite die ze nemen om woorden te geven aan de vanzelfsprekendheid van hun leven. Op de vraag waarom ze eigenlijk in het klooster zitten, hebben ze niet allemaal een kant en klaar antwoord. Het woord ‘roeping’ valt, soms gevolgd door een stilte. Het is moeilijk dat begrip in woorden te vangen.

De vrijheid zoals je wilt

Zuster Maria Veronika is 79 jaar. Zij herinnert zich nog precies dat ze tot het besluit kwam om haar verkering vaarwel te zeggen. Zij was 22 jaar en had het drie jaar goed gehad met haar vriend, maar ze voelde steeds vaker dat “er iets anders aan mij trok, het kwam van binnenuit, ik kon er niet voor weglopen, ik moest er ja op zeggen.” Ze heeft zich aangemeld bij de missiezusters en is nooit meer weggegaan: “Een leven zonder seksueel contact is ook een leven, waar ik bewust voor heb gekozen. Ik ben dolgelukkig in het klooster.”

Of ze nog ooit verliefd zijn geraakt, vraag ik. Zuster Margret van 73 jaar en al vanaf haar twintigste bij de missiezusters, knikt. “Iedereen maakt dat wel eens mee,” zegt ze. “Ik heb een dierbare vriend. Hij is getrouwd. We respecteren elkaars keuzes.” En ze voegt eraan toe: “Het klooster sterkt me in de vrijheid te leven zoals ik wil.”

De vrijheid te leven zoals je wilt. Zo heb ik vroeger niet over nonnen gedacht. Zo heb ik eigenlijk nooit over nonnen gedacht. Maar de zin blijft me bij als ik in mijn auto na drie dagen weer naar huis rij.

Paspoortbeeld columnisten Noraly Beyer NW Beeld

Over Noraly Beyer

Noraly Beyer is geboren in Willemstad, Curaçao en woonde in de jaren zeventig en tachtig in Suriname. Ze werkte als nieuwslezeres bij NOS, schrijft columns, werkt in het theater en zit in verschillende jury’s en commissies. Ze leest graag en houdt van de tuin. Noraly heeft een latrelatie met Joost Prinsen, heeft een volwassen zoon en dochter. Ze is oma van twee kleinkinderen en een heel stel bonus kleinkinderen. Wil je Noraly volgen? Tweewekelijks lees je haar nieuwste column op margriet.nl/noraly of volg haar op Twitter: @norabey

Avalon BootsEster Gebuis

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden