Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zieke vrouw doet emotionele oproep: ‘Zorg eens goed voor zzp’ers’

zieke-vrouw-doet-emotionele-oproep-zorg-eens-goed-voor-zzpers.jpg

Als je als zzp’er niet verzekerd bent en plotseling ziek wordt, heb je een probleem. Jolanda Lakeman (38) weet dat als geen ander. Ze doet nu een emotionele oproep aan de Nederlandse politiek.

‘Zorg eens goed voor de zzp’er’, schrijft ze in haar pleidooi, dat al duizenden keren gedeeld is.

Zzp’er zonder verzekering

Jolanda omschrijft hoe ze acht jaar lang als zzp’er heeft gewerkt, keurig volgens het boekje. Lees: elk kwartaal btw afdragen, elk jaar loonbelasting betalen… “Ik was getrouwd, drie kinderen, dus ik werkte maximaal dertig uur in de week”, aldus Jolanda. En: “Ik had geen verzekering.” Want een verzekering kon ze simpelweg niet betalen.

Borstkanker

Haar wereld kwam op z’n kop te staan toen haar man haar in september 2018 verliet. Een zware financiële tijd, want hij betaalde tot dan toe alle lasten. Tot overmaat van ramp werd afgelopen november borstkanker bij Jolanda geconstateerd. “En daar sta je dan… Moeder van drie, een eigen bedrijf en ineens geen inkomen meer. Je hebt geen recht op een ww, geen recht op bijstand.”

‘Ik kan nergens aankloppen’

Jolanda zit met de handen in het haar. Want met het geld dat ze wél ontvangt, komt ze niet ver. “Al die jaren werken, betalen aan de belastingdienst, en nu, nu ben ik niks, kan ik nergens aankloppen, krijg ik vijfhonderd euro in de maand als zijnde lening van de gemeente.”

‘Waarom word je gestraft voor al je harde werk?’

De politiek is al in gesprek over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers. Volgens Jolanda kan die niet snel genoeg komen. “Ik ben geen uitzondering. Er zijn zo veel hardwerkende zzp’ers. Zij lopen ook tegen dit soort problemen aan. Waarom word je zo hard gestraft voor al je harde werk? Is er geen voorziening die menselijk is? Mijn kids hebben nu een moeder met kanker, ze kunnen niks, er is geen geld. Politiek Nederland, zorg eens goed voor de zpp’er. Maak een verzekering zodat we in elk geval op financieel gebied zorgeloos verder kunnen tijdens ziekte.”

Lieve mensen laten we dit massaal delen…liefst 1000den keren. Politiek wordt wakker…..HELP DE ZZP'ERS Beste…

Posted by Jolanda Lakeman on Monday, February 3, 2020

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Facebook Jolanda Lakeman, AD
Beeld | iStock

Ook interessant