Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vanaf 11 mei gaan de zwembaden weer open, maar wat zijn daar nu eigenlijk de regels?

zwembaden.jpg

Het nieuws dat vanaf 11 mei de binnenzwembaden weer open mogen, zal bij fervente zwemmers voor blijdschap hebben gezorgd. Toch zullen er ook genoeg mensen zijn die het best eng vinden om weer naar een zwembad te gaan, want hoe groot is de kans dat het coronavirus via zwembadwater wordt verspreid?

En wat voor maatregelen worden er getroffen om het zwemmen zo veilig mogelijk te maken?

Welke regels gelden er?

De Koninklijke Nederlandse zwembond (KNZB) hebben vandaag een protocol gedeeld met informatie voor zwemmers en de nodige regels. Zo is het de bedoeling dat mensen alleen op vooraf geserveerde tijden mogen zwemmen en alleen met personen uit hun eigen huishouden mogen komen. Daarnaast is het ook in de zwembaden de bedoeling dat je 1,5 meter afstand houdt. Ook mag je niet met het openbaar vervoer naar het zwembad komen en is het de bedoeling dat je thuis plast, je omkleedt en doucht.

Kan corona in zwemwater overleven?

Dat corona in water kan voorkomen, is één ding dat zeker is. Zo meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eind maart dat het virus was aangetroffen in rioolwater. Dit heeft echter te maken met het feit dat sommige coronapatiënten het virus in hun ontlasting hebben, waardoor het via de toiletten in het riool terechtkomt. Zwemwater is gelukkig geen afvalwater en dat maakt verhaal al anders.

Lees ook
Onderzoekers vinden belangrijke link tussen vitamine D-tekort en coronavirus

Verdund door water

Volgens viroloog Menno de Jong is er nog geen onderzoek gedaan naar corona in het water, maar hoeven we niet bang te zijn voor verspreiding van het virus via het zwembadwater. “Ik acht het heel erg onwaarschijnlijk dat het virus kan worden overgedragen via water. Stel dat je in het water niest en je hebt corona, dan wordt het virus meteen enorm verdund in die grote hoeveelheid water”, zo legt hij uit aan RTL Nieuws. De kans op besmetting is volgens de viroloog dan ook nihil, zeker gezien het feit dat er in zwembaden chloor wordt gebruikt voor desinfectie waar het virus ook niet tegen kan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant