Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zwembaden nemen déze extra maatregel om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan

zwembaden-nemen-deze-extra-maatregel-om-verspreiding-van-het-coronavirus-tegen-te-gaan.jpg

Omdat het nog steeds niet duidelijk is welke rol zwembadwater speelt in verspreiding van het coronavirus, heeft de zwembadbranche een belangrijk besluit genomen: zij adviseren zwembaden namelijk om de hoeveelheid chloor bijna te verdubbelen om zo verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Dit besluit heeft wel een nadeel: het kan namelijk voor een toename aan irriterende en zelfs schadelijke stoffen zorgen.

“Hoe meer chloor, hoe effectiever”

Maarten Keuten, expert zwembadwater van TU Delft, heeft meegewerkt aan het nieuwe protocol. “Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de desinfectiekracht in het water beter is. Hoe meer chloor, hoe sneller en effectiever.” Hij benadrukt dat de hoeveelheid chloor ook na de verhoging nog binnen de grenzen van de wet ligt. “Wettelijk gezien mag een zwembad tussen de 0,5 en 1,5 mg chloor per liter water in een gewoon zwembad hebben,” zo vertelt hij aan RTL Nieuws.

Lees ook: dít zijn de nieuwe regels die voor zwemmen gelden

Zwemmersvuil

Zwembaden hebben normaal gesproken 0,8 mg chloor per liter zwembadwater. “Het advies is om dit te verhogen naar 1,4 mg chloor per liter. Bijna een verdubbeling.” Chloor reageert niet alleen op virussen en bacteriën, maar ook op ander ‘vuil’ van zwemmers, zoals: huidcellen, zweet, urine en cosmetica. Het nadeel hiervan is dat er wel verschillende bijproducten ontstaan die irriterend en zelfs schadelijk voor de huid en ogen kunnen zijn.

Wordt zwemmen ongezonder?

Maar betekent dit dan dat zwemmen ongezonder wordt? Volgens Keuten niet: “In principe niet. Je zult niet direct merken als zwemmer dat het water meer chloor bevat. Alleen wanneer het water viezer wordt, heb je meer kans op irritaties.” In het protocol wordt daarom benoemd dat de controle en metingen van dit soort bijproducten intensiever moeten worden gedaan.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant