Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zwanger? Dit voorspelt mogelijk het geslacht van je baby

zwangerschap-geslacht.jpg

Ben je nog maar net zwanger en nieuwsgierig naar het geslacht van je toekomstige kindje? Natuurlijk kun je gewoon afwachten. Maar valt dat je zwaar en wil je alvast een gok doen? Dan is het slim om naar de aanstaande ooms en tantes van je baby te kijken. Welk geslacht is in de meerderheid?

Onderzoekers van de Britse Universiteit van Newcastle deden er onderzoek naar. Zij bekeken 927 stambomen en kwamen tot een opvallende conclusie: mannen die overwegend broers hebben, hebben een grote kans om een zoon te krijgen. Hebben de mannen vooral zussen, dan worden ze vaker vader van een dochter.

Alleen bij mannen

Voor de studie werden de familiebanden van 556.387 mensen uit Noord-Amerika en Europa nagetrokken. Het stamboomonderzoek ging terug tot het jaar 1600. “Deze studie toont aan dat geslacht van de baby waarschijnlijk wordt bepaald door een erfelijke factor,” verduidelijkt hoofdonderzoeker Corry Gellatly. Volgens de onderzoeker was er alleen een duidelijke lijn te zien bij de mannelijke tak van de familie. “Bij vrouwen kun je het gewoon niet voorspellen,” legt Gellatly uit.

Lees ook
Nieuwe onderzoekstechniek verklaart hartfalen tijdens zwangerschap

Y-zaad of X-zaad

De onderzoekers vermoeden dat de verklaring schuilt in een vooralsnog onbekend gen. Bekend is dat de chromosomen (X of Y) in het sperma van de man het geslacht van de baby bepalen. Een X-chromosoom in een zaadcel gecombineerd met het X-chromosoom van de moeder resulteert in een meisje (XX). En een Y-chromosoom gecombineerd met het chromosoom van de moeder zorgt voor een jongen (XY). Volgens onderzoeker Gellatly is het waarschijnlijk dat de genen van de man bepalen of hij overwegend Y-zaad of X-zaad heeft.

Evenwicht tussen mannen en vrouwen

Dat de verdeling tussen mannen en vrouwen in samenlevingen nagenoeg gelijk is, is volgens de hoofdonderzoeker ook door dit gen te verklaren. “Het gen waardoor sommige mannen meer zonen krijgen en anderen meer dochters, kan de reden zijn dat het aantal mannen en vrouwen ongeveer in balans is – en blijft. Als er bijvoorbeeld te veel mannen in een bepaalde samenleving wonen, zullen vrouwen gemakkelijker een partner vinden. Mannen met meer dochters zullen meer van hun genen doorgeven, waardoor er meer vrouwen worden geboren in latere generaties en het evenwicht tussen de hoeveelheid mannen en vrouwen herstelt,” zegt  Gellatly.

Bron| Science Daily
Beeld|iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant