Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Wow: zóveel geld zijn we gemiddeld kwijt aan ongesteld zijn 

menstruatieproducten.jpg

Ongesteld zijn, een kind baren, overgangsklachten hebben… Over het algemeen, krijgen vrouwen een stuk meer voor hun kiezen. En dan zijn we ook nog eens duurder uit in het leven.

Uit een enquête van onderzoeksbureau OnePoll, blijkt namelijk dat we gedurende ons vruchtbare leven een paar duizend euro kwijt zijn aan menstruatieproducten als tampon en maandverband.

Zóveel kost je menstruatie

De onderzoekers vroegen 2000 vrouwen tussen de achttien en 55 jaar een vragenlijst in te vullen over de kosten rondom hun menstruatie. Hieruit bleek dat de vrouwen gemiddeld twaalf euro per maand kwijt zijn aan niet-herbruikbare menstruatieproducten zoals tampons. Omgerekend is dat zo’n 5780 euro voor de hele vruchtbare periode van een vrouw.

Te weinig geld voor maandverband of tampons

Vrouw en ongesteld zijn, is dus best duur. Zestig procent van de ondervraagde vrouwen gaf aan dat ze maandelijks rekening moesten houden met deze uitgaven in hun budget. Een kleine tachtig procent gaf zelfs aan dat dat ten koste ging van andere uitgaven. Ook in Nederland zijn er steeds meer tekenen dat bepaalde groepen moeite hebben om de benodigde menstruatieproducten te kunnen kopen. “Vooral vrouwen tussen de zestien en twintig geven aan dat ze wel eens te weinig geld hebben om maandverband of tampons te kopen”, zegt Christa Nooitgedagt van Plan International tegen Trouw. Daardoor dragen sommigen van hen hun maandverband weleens een hele dag door, of gebruiken ze in plaats daarvan wc-papier.

Lees ook
Er bestaat nu een menstruatie-emoji en die ziet er zó uit

Nog meer kosten

Kijken we verder dan alleen de kosten voor onze menstruatie, dan zijn we als vrouw nog veel duurder uit. Uit eerder onderzoek bleek namelijk dat vrouwen tussen de twintig en dertig jaar gedurende hun vruchtbare periode gemiddeld 19.800 euro uitgeven aan producten die te maken hebben met vruchtbaarheid en intimiteit. In die prijs zitten anticonceptie, tampons en maandverband, geneesmiddelen om de pijn te verlichten, bekkenonderzoek en uitstrijkjes, condooms, zalfjes tegen de jeuk en behandelingen voor urineweginfecties.

Goedkopere alternatieven

Wil je besparen op deze dure producten, dan kun je natuurlijk altijd nog kiezen voor de herbruikbare (en dus duurzamere) varianten. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld wasbare maandverband krijgen. Voor de tampongebruikers is de siliconen menstruatiecup een goed alternatief. Ook zijn er uitwasbare menstruatiesponsjes op de markt. Vaak zijn deze producten iets duurder in aanschaf, maar op de lange termijn goedkoper.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron| Het laatste nieuws, Trouw
Beeld| iStock

Ook interessant