Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Wow: zóveel geld zijn we gemiddeld kwijt aan ongesteld zijn 

menstruatieproducten.jpg

Ongesteld zijn, een kind baren, overgangsklachten hebben… Vrouwen hebben het soms zwaar te verduren. En afgezien van de lichamelijke klachten, zijn ze ook nog eens een stuk duurder uit dan mannen. En niet alleen door menstruatieproducten. Oneerlijk, vinden de actievoerders van vrouwenrechtenorganisatie Simavi.

Zij pleiten voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen, door menstruatieproducten meer toegankelijk te maken met hun ‘bloody important message’.

Zóveel kost je menstruatie

Allereerst: wat zijn de feiten? Uit een enquête van onderzoeksbureau OnePoll blijkt dat we gedurende ons vruchtbare leven een paar duizend euro kwijt zijn aan menstruatieproducten zoals tampons en maandverband. De onderzoekers vroegen 2000 vrouwen tussen de achttien en 55 jaar een vragenlijst in te vullen over de kosten rondom hun menstruatie. Hieruit bleek dat de vrouwen gemiddeld twaalf euro per maand kwijt zijn aan niet-herbruikbare menstruatieproducten zoals tampons. Omgerekend is dat zo’n 5780 euro voor de hele vruchtbare periode van een vrouw.

Te weinig geld voor menstruatieproducten als maandverband en tampons

Vrouw en ongesteld zijn, is dus best duur. Zestig procent van de ondervraagde vrouwen gaf aan dat ze maandelijks rekening moesten houden met deze uitgaven in hun budget. Een kleine tachtig procent gaf zelfs aan dat dat ten koste ging van andere uitgaven. Ook in Nederland zijn er steeds meer tekenen dat bepaalde groepen moeite hebben om de benodigde menstruatieproducten te kunnen kopen. “Vooral vrouwen tussen de zestien en twintig geven aan dat ze wel eens te weinig geld hebben om maandverband of tampons te kopen”, zegt Christa Nooitgedagt van Plan International tegen Trouw. Daardoor dragen sommigen van hen hun maandverband weleens een hele dag door, of gebruiken ze in plaats daarvan wc-papier.

Lees ook
Er bestaat nu een menstruatie-emoji en die ziet er zó uit

Nog meer kosten

Kijken we verder dan alleen de kosten voor onze menstruatie, dan zijn we als vrouw nog veel duurder uit. Uit eerder onderzoek bleek namelijk dat vrouwen tussen de twintig en dertig jaar gedurende hun vruchtbare periode gemiddeld 19.800 euro uitgeven aan producten die te maken hebben met vruchtbaarheid en intimiteit. In die prijs zitten anticonceptie, tampons en maandverband, geneesmiddelen om de menstruatiepijn te verlichten, bekkenonderzoek en uitstrijkjes, condooms, zalfjes tegen eventuele jeuk en behandelingen voor urineweginfecties.

Teken de petitie

Simavi, een stichting die zich inzet voor gelijke rechten voor vrouwen wereldwijd, wil iets aan deze kosten voor menstruatieproducten doen. Want zelfs in Nederland kan nog steeds negen procent van de meisjes tussen twaalf en 25 weleens te weinig geld hebben voor maandverband en tampons. Een situatie die hen meteen 0-1 achterstand geeft op mannen. Die hoeven namelijk nooit te kiezen tussen het kopen van een brood of tampons. Simavi pleit voor meer toegankelijkheid tot menstruatieproducten vanuit de overheid én het openen van het gesprek rondom menstruatie. Daarom hebben ze een petitie opgesteld die ze met minimaal 15.000 handtekeningen willen aanbieden bij de Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Doe jij ook mee?

Bron | Het laatste nieuws, Trouw, Simavi
Beeld | iStock

Ook interessant