Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zorgtoeslag aanvragen? We doen het veel te weinig: dít moet je erover weten

zorgtoeslag-aanvragen.jpg

Vandaag is de laatste dag om zorgtoeslag aan te vragen voor 2020. Veel Nederlanders zijn een dief van hun eigen portemonnee door dit niet te doen, terwijl ze er wel recht op hebben. En zo laten we zeker 100 miljoen euro liggen, volgens economen. Maar wanneer mag je zorgtoeslag aanvragen?

We zochten het voor je uit.

Wat is zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van je zorgverzekering. Of je recht hebt op zorgtoeslag, hangt af van jouw inkomen en dat van je eventuele partner. Daar hangt ook vanaf hoe hoog de zorgtoeslag die je mogelijk kunt ontvangen is.

Heb ik recht op zorgtoeslag?

Om recht te hebben op zorgtoeslag, mag je jaarinkomen niet te hoog zijn. Om nog zorgtoeslag over 2020 te ontvangen, mag je inkomen in dat jaar niet hoger zijn dan 30.481 euro bruto als je alleenstaand bent, en je eigen vermogen niet hoger dan 116.613 euro bruto. Samen mag je niet boven de 39.979 euro bruto per jaar uitkomen en een maximaal eigen vermogen van 147.459 euro hebben. Zat jij hieronder in 2020? Dan kun je nog tot 1 september 2021 zorgtoeslag voor dat jaar aanvragen.

Huiverig door toeslagenaffaire

In voorgaande jaren bleef er zeker 100 miljoen euro liggen aan zorgtoeslag, vertelt hoogleraar bedrijfseconomie Joris Knoben aan het AD. Zonde, maar ook wel te verklaren: “Enerzijds heeft er een campagne plaatsgevonden om de aandacht te vestigen op de zorgtoeslag, anderzijds weten we dat mensen door de toeslagenaffaire huiveriger zijn geworden om toeslagen aan te vragen.” En zeker als gevolg van de pandemie, hebben mogelijk veel meer mensen recht op zorgtoeslag dan ze denken. “Door corona zijn er daarnaast mensen die te maken hebben met een inkomensval en niet weten dat hun inkomen nu onder de ondergrens ligt. Ik denk dat de berekeningen vrij conservatief zijn en er mogelijk zelfs 200, 250 miljoen euro blijft liggen.”

Lees ook:
Zóveel gaan we naar verwachting meer betalen voor onze zorgverzekering in 2021

Hoeveel zorgtoeslag kan ik krijgen?

Zoals gezegd, hangt dat dus af van je inkomen. Via deze link kun je een proefberekening voor jouw eventuele zorgtoeslag maken.

Hoe vraag ik zorgtoeslag aan?

Je gaat naar belastingdienst.nl, klikt rechtsboven op ‘inloggen’ en selecteert dan ‘mijn toeslagen’. Hiervoor heb je je DigiD nodig. Houd ook je jaarinkomen bij de hand. Heb je een partner, dan heb je zijn of haar jaarinkomen ook nodig. Verder wijs de aanvraag van je zorgtoeslag zich vanzelf.

Lees ook:
Anette kwam in financiële problemen: ‘M’n kinderen zijn er onbedoeld de dupe van’

Wanneer ontvang ik de zorgtoeslag?

je ontvang binnen vijf weken na je aanvraag een brief van de Belastingdienst. Heb je inderdaad recht op zorgtoeslag voor de afgelopen maanden? Dan krijg je het bedrag in één keer op je rekening. Als je de zorgtoeslag eenmaal hebt aangevraagd, hoef je dat het volgende jaar niet nog eens te doen. Maar verdien je op een gegeven moment te veel voor de zorgtoeslag? Geef het dan door aan de Belastingdienst. Anders moet je het onterecht ontvangen bedrag terugbetalen en dat kan een vervelende verrassing zijn.

Bron | AD, Belastingdienst
Beeld | Getty

Ook interessant