Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Moeten we ons zorgen maken om antibioticaresistentie?

antibiotica.jpg

Ben jij tijdens een vakantie weleens overvallen door een oorontsteking, griep of andere kwaal waardoor je even langs een lokale, buitenlandse arts moest? Grote kans dat die arts je een hele rits antibiotica heeft voorgeschreven. De infectie is daarmee snel genezen, maar dat medicijn heeft wel andere negatieve gevolgen…

In veel Europese landen is het heel gewoon om antibiotica in te zetten voor het bestrijden van infecties. Het grote nadeel is alleen dat, hoe vaker je antibiotica gebruikt, hoe groter de kans wordt dat bacteriën resistent worden. Antibioticaresistentie betekent dat bacteriën ongevoelig zijn voor antibiotica; de medicijnen die je krijgt voorgeschreven, werken dan niet meer. Een simpele blaasontsteking kan daardoor al snel veranderen in een levensbedreigende aandoening. Jaarlijks vallen er in de EU naar schatting 33.000 doden door infecties die niet behandeld konden worden met welke antibiotica dan ook.

Andere behandeling

Uit onderzoek van microbioloog Wouter Rotter van het UMC in Utrecht is er in Nederland nog geen reden tot paniek. Volgens hem zijn er in Nederland ook steeds meer resistente bacteriën, maar die zorgen nog niet voor meer sterfgevallen. “Er overlijden evenveel mensen aan infecties die veroorzaakt worden door resistente bacteriën als aan infecties die in de hand worden gewerkt door bacteriën waar nog wel een medicijn voor is,” vertelt Rottier tegen de NOS. “Nederlandse artsen schrijven bovendien minder vaak antibiotica voor dan buitenlandse collega’s, waardoor er minder resistente bacteriën zijn dan elders. Daarnaast zorgen de microbiologische laboratoria in Nederland voor een snelle diagnose en krijgen mensen, die een infectie hebben met een resistente bacterie, heel snel de juiste antibiotica,” aldus Rottier.

Boer of reiziger wordt geïsoleerd

Mensen kunnen via verschillende routes in aanraking komen met antibioticaresistente bacteriën. Je kunt besmet raken door direct contact met dieren of via andere mensen, bijvoorbeeld in het ziekenhuis of op reis in het buitenland. Nederlandse ziekenhuizen ondervragen daarom hun patiënten voordat ze worden opgenomen, of ze bijvoorbeeld een buitenlandse zorginstelling hebben bezocht. Als een patiënt daar in het ziekenhuis heeft gelegen, mag hij in Nederland niet op een reguliere afdeling liggen, maar wordt hij geïsoleerd. Pas als duidelijk is dat hij geen resistente bacteriën bij zich heeft, mag de patiënt van de isolatiekamer af. Mensen die varkens- of kippenboer zijn, krijgen dezelfde behandeling. Die dieren dragen namelijk relatief vaak resistente bacteriën bij zich, die gevaarlijk kunnen zijn voor mensen.

Alert blijven

Vooral in Zuid- en Oost-Europa is antibioticaresistentie een groot probleem. Met name Italië en Griekenland worstelen ermee en in iets mindere mate Roemenië, Polen, Spanje, Frankrijk en Portugal. Ongeveer een derde van alle doden die worden toegeschreven aan infecties door antibioticaresistente bacteriën, vallen in Italië. En hoewel het hier goed gaat, moeten we ook in Nederland waakzaam blijven. “De ernstigere vormen van antibioticaresistentie die nu in andere landen voorkomen, kunnen ook naar Nederland komen,” aldus Rottier.

Bron| NOS
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief. 

Ook interessant