Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Moeten we ons zorgen maken om de opkomst van deze reuzenteek?

reuzenteek.jpg

Deze week is er op een halfuur rijden van de Nederlandse grens een zogenoemde reuzenteek ontdekt. De teek is drie keer zo groot als een normaal exemplaar, is in staat mensen van kilometers afstand te ‘ruiken’ en kan gevaarlijke ziektes verspreiden. Moeten we ons zorgen gaan maken?

De reuzenteek, ook wel de hyalomma-teek genoemd, komt oorspronkelijk voor in landen in Afrika en Azië en is vermoedelijk via trekvogels meegereisd naar Europa.

Overwinteren

De beestjes zitten al in veel Zuid-Europese landen en het is ook niet voor het eerst dat ze in Duitsland worden ontdekt. Wel is het volgens experts zorgelijk dat reuzenteken al zo vroeg in het seizoen worden ontdekt. “Als je kijkt naar hun grootte en rekening houdt met hun ontwikkelingscyclus, waren ze al in Duitsland op het moment dat er nog helemaal geen trekvogels waren”, legt een deskundige van de Duitse Universiteit van Hohenheim uit. “Dat zou erop kunnen wijzen dat de teek de winter in Duitsland heeft overleefd.”

Klimaatverandering

Hoewel de reuzenteek nog niet in Nederland is gesignaleerd, zou het zomaar kunnen dat het beest zich ook hier gaat vestigen. “Trekvogels die ook in Nederland voortkomen, zoals de tapuit, grasmus, rietzanger en gekraagde roodstaart, blijken de teek in Engeland bij zich gedragen te hebben. Daarnaast kunnen de stijgende temperaturen door klimaatverandering er ook voor zorgen dat de beestjes hier makkelijker kunnen overleven.”

Dodelijk virus

En dat kan vervelende gevolgen hebben. De tropische reuzenteek kan namelijk gevaarlijke ziektes overbrengen, waaronder het Krim-Congo-koortsvirus. Eerste symptomen zijn griepachtige verschijnselen zoals koorts, diarree en spierpijn. Het virus verspreidt zich via het bloed in het lichaam en kan leiden tot ernstige leverschade. In sommige gevallen kan het virus zelfs dodelijk zijn.

Lees ook
Waarom je altijd goed de rest van je lichaam moet checken bij een tekenbeet

Bron| AD
Beeld| iStock

Ook interessant