Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Wanneer moet je je zorgen maken over borstimplantaten?

wanneer-moet-je-je-zorgen-maken-over-borstimplantaten.jpg

Als je een borstvergroting of -reconstructie hebt gehad, zou het kunnen dat je implantaten van het merk Allergan hebt. Vorig jaar kwam naar buiten dat sommige van hun Biocell-implantaten een iets hoger risico geven op een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Dat klinkt als een goede reden om in paniek te raken, maar wees gerust: de kans dat je het krijgt is heel klein.

Margriet samen met ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Heb jij een borstimplantaat? Dan loop je 0,014 procent kans op BIA-ALCL, een zeer zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Het risico is dus heel klein, waardoor plastisch chirurgen en oncologen benadrukken dat paniek absoluut niet nodig is. Het is natuurlijk wel verstandig om je bewust te zijn van de risico’s, wat begint met de vraag: weet jij wat voor implantaat jij hebt? Op het kaartje dat je na je operatie van je plastisch chirurg krijgt, staat het type implantaat dat jij hebt gekregen. Ben je dit kaartje kwijt, dan kun je contact opnemen met kliniek waar je bent behandeld. Zij hebben deze gegevens en kunnen je vertellen welk implantaat jij hebt.

Grote kans op genezing

Heb je implantaten van Allergan, dan is het belangrijk dat je je bewust bent van de risico’s. De kans op ALCL is heel klein, maar als je er op tijd bij bent dan is het heel goed te behandelen. “Wordt de diagnose in een vroeg stadium gesteld, dan is de kans dat je geneest 95 procent,” zegt Jolanda Aerts (51). Zij koos vorig jaar na een dubbele borstamputatie bewust voor implantaten van Allergan, omdat die voor de arts prettig zijn om mee te werken en voor jezelf fijn aanvoelen. “Ik sta nog steeds volledig achter mijn keuze en voel daar totaal geen angst bij.”

Borstimplantaten checken

Zolang je goed let op symptomen die kunnen wijzen op BIA-ALCL, is er niets aan de hand. Wanneer trek je wel aan de bel? Als je merkt dat de borst met de prothese opzwelt door vocht of als er een knobbeltje in ontstaat, dan is het belangrijk om meteen te bellen met je (huis)arts of de plastisch chirurg. Wees waakzaam op wat je voelt, maar meteen in paniek raken is vaak niet nodig. Loop eerst eens de volgende checklist af:

  1. Check welk merk jouw implantaten zijn
  2. Controleer je borst op de symptomen
  3. Heb je een of meerdere van deze klachten? Maak dan een afspraak met je huisarts of plastisch chirurg

Wil je meer weten? Via deze link vind je meer informatie.

Ook interessant