Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Opnieuw zorgbonus voor zorgmedewerkers, maar onder déze voorwaarde

zorgbonus-zorgmedewerkers.jpg

Zorgmedewerkers krijgen net als vorig jaar een bonus, deze keer ook fysiotherapeuten en verloskundigen. De zorgbonus is dit jaar wel een stuk lager. En voldoet de zorgmedewerker niet aan een bepaalde inkomensgrens, dan gaat de bonus niet op.

Het kan dus zijn dat jij als zorgmedewerker net buiten de boot valt.

Zorgbonus van 240 euro

Wie in de zorg werkt en maximaal twee keer modaal verdient, heeft dit jaar recht op een zorgbonus van tussen de 200 en 240 euro. Dit schrijft Tamara van Ark, minister voor Medische Zorg, in een brief aan de Tweede Kamer. Twee keer modaal kwam volgens het Centraal Planbureau in 2020 neer op een bruto jaarloon van 72.000 euro (6.000 euro bruto per maand) inclusief vakantiegeld.

Verdient iemand meer dan dat, dan gaat de zorgbonus dus helaas niet op. Het loket waar de bonus kan worden aangevraagd, gaat uiterlijk op 15 juni open.

Lager bedrag dan gehoopt

De oppositie in de Tweede Kamer wilde eigenlijk alle zorgmedewerkers een bonus van 500 euro schenken. De regeringspartijen staken daar een stokje voor, omdat er volgens het demissionair kabinet niet genoeg geld voor is. Vorig jaar kregen zorgmedewerkers een bonus van 1000 euro, wat in totaal 2 miljard euro kostte. Dit jaar is er 720 miljoen euro beschikbaar.

Het voorstel om de inkomensgrens naar 1,5 keer modaal te veranderen, keurt minister Van Ark af. ‘De gezamenlijkheid waarin alle zorgprofessionals hard werken binnen de sector vraagt om een onderlinge solidariteit. Dat brengt met zich mee dat ik een bredere doelgroep laat voorgaan op een beperkte stijging van het bonusbedrag’, legt ze uit in de brief.

Lees ook:
Foutje, bedankt: Tweede Kamer stemt per ongeluk voor hoger salaris in de zorg

Structurele verhoging salaris

De zorgbonus is natuurlijk een mooi gebaar. Maar waar veel zorgmedewerkers écht op hopen, is een structurele verhoging van het salaris. In een nieuw advies raadt de Sociaal Economische Raad (SER) het demissionair kabinet aan om meer geld vrij te maken voor de salarissen in de zorg. Dit naast andere adviezen, zoals zorgmedewerkers meer zeggenschap geven bij beslissingen en meer ruimte en geld te besteden aan scholing en ontwikkeling.

Bron | NOS, RTL Nieuws, TweedeKamer.nl
Beeld | Getty Images

Ook interessant