Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zonnen was nog nooit zo schadelijk

zonnebrand-zonnen-vrouw-zomer.jpg

Zonaanbidders opgelet. De hoeveelheid schadelijke uv-straling van de zon was afgelopen juli hoger dan ooit gemeten. Dit blijkt uit metingen van het RIVM. Volgens het KNMI is dit een voorbode voor de zomers van de toekomst. Goed blijven insmeren dus!  

In juli was de totale hoeveelheid schadelijke uv-straling van de zon een kwart hoger dan de gemiddelde maandsom in juli (gemeten vanaf 1994). Dit kwam vooral doordat er nauwelijks bewolking was. Ook in de periode van mei tot en met juli opgeteld was de uv-som het hoogst van de afgelopen 25 jaar.

Huidkanker en staar

Volgens het KNMI geeft de warme en zonnige zomer van dit jaar een blik op de zomers van de toekomst. Een extra reden om de bescherming tegen uv-straling van de zon meer aandacht te geven, meldt het RIVM. Blootstelling van de huid aan uv is de belangrijkste oorzaak van het ontstaan van huidkanker, en draagt bij aan staarvorming. Jaarlijks krijgen meer dan 51.000 mensen de diagnose huidkanker en er overlijden meer dan 900 Nederlanders aan de gevolgen ervan. ‘Het beperken van zonblootstelling in de periode van de hoogste zonkracht (doorgaans tussen 11 en 16 uur) is daarom van belang,’ aldus het gezondheidsinstituut. ‘Dat kan door schaduwrijke plekken op te zoeken, afdekkende kleding te dragen en/of het gebruik van antizonnebrandmiddelen.’

Lees ook

Ook interessant