Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Goed insmeren: zonkracht is erg hoog dit paasweekend

zonkracht-erg-hoog.jpg

De lente is in volle gang en ook dit paasweekend wordt er weer heerlijk zonnig weer verwacht. Genieten, maar pas wel goed op. De zonkracht is namelijk al erg hoog. Zeker met een lichte huid kun je dit weekend al binnen twintig minuten verbranden. Goed smeren dus. 

Sla de zonnebrandcrème maar vast in wanneer je dit weekend in de tuin, op het balkon of in het raam van de zon wil gaan genieten. 

Hoge zonkracht 

De zonkracht dit weekend ligt tussen 4 en 5. Dat houdt in dat je snel kunt verbranden. Zeker met een lichte of gevoelige huid moet je extra goed oppassen. Want dan kun je binnen twintig tot veertig minuten al flink rood worden. Zeker tussen 13:00 uur en 15:00 uur kun je volgens Weeronline de zon het best vermijden, dan is ‘ie op z’n felst en dus het schadelijkst. 

Schadelijk voor gezondheid

En ook het RIVM waarschuwt voor het gevaar van de lentezon. Door onbeschermd te zonnen verbrandt je huid binnen de kortste keren. En dat is vooral op dat moment pijnlijk, maar op lange termijn kan dit zorgen voor versnelde huidveroudering, staar en zelfs huidkanker. Natuurlijk is de zon wel goed voor het binnenkrijgen van vitamine D, wat we door al dat binnen zitten misschien iets meer mislopen. Toch is volgens het RIVM vijftien minuten zon al voldoende om je vitamine D op te krikken. Uren bakken in de zon is dus echt niet nodig. 

Lees ook: Vitamine D-tekort door het coronavirus? Dit is wanneer je moet bijslikken

Zonkracht in de lente gevaarlijk

Vooral in de maanden maart en april kan de lentezon erg verraderlijk zijn. Dat komt omdat de temperatuur vaak nog niet zo hoog is als op een hete zomerdag. Het voelt nog fris, terwijl de zonkracht ook dan al hoog ligt. Dat wordt bepaald door de hoeveelheid ozon in de atmosfeer. Hoe dunner de ozonlaag is, hoe meer schadelijke uv-straling doordringt. Hierdoor verbrand je dus sneller, zonder dat het daarvoor een bloedhete zomerdag voor hoeft te zijn. 

Goed insmeren

Ook als dit weekend de zon af en toe afgewisseld wordt met wat wolken, is het dus belangrijk om goed te blijven smeren. Probeer daarnaast om op het midden van de dag de zon zoveel mogelijk te mijden en de schaduw op te zoeken. De zonkracht ligt volgens Weeronline namelijk dit hele weekend rond de 4, ook wanneer de zon niet brandend aan de hemel lijkt te staan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Weeronline, Welingelichte kringen
Beeld | iStock

Ook interessant