Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Wat lief, er is een zeldzame ‘zonkey’ geboren: mix van een zebra en ezel

zebra-ezel-zonkey-zezel.jpg

Wat krijg je als een zebra en een ezel met elkaar paren? Een zezel! Het klinkt misschien als een slechte mop, maar de geboorte van zo’n mixje heeft toch echt plaatsgevonden. 

Op een boerderij in Engeland is Zippy ter wereld gekomen. En dat is de tweede zezel – ‘zonkey’ in het Engels (zebra en donkey) – ooit in Groot-Brittannië.

Ezelvacht en zebrastrepen

De boerin wist niet wat ze zag toen er bij haar zebra ineens een zezeltje lag, met de vacht van een ezel en de strepen van een zebra. Ze had überhaupt geen idee dat de zebra zwanger was. Natuurlijk had ze er weleens over nagedacht hoe het zou zijn als haar zebra met een van haar negen ezels zou paren. En dat zijn ze op een gegeven moment volledig uit zichzelf gaan doen. Stiekem. Met Zippy als resultaat.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

What do you get if you cross a donkey with a zebra? ? ?? #zonkey #zippythezonkey

Een bericht gedeeld door Jenni Falconer (@jennifalconer) op

Onvruchtbaar

Zo zeldzaam als een zezel is, zal het ook blijven: een ezel en zebra blijven normaal gesproken wel bij elkaar uit de buurt, laat staan dat ze elkaar het hof maken. Bovendien mist een zezel een bepaald chromosoom, waardoor hij onvruchtbaar is en dus niet zelf voor nageslacht kan zorgen. En dat is misschien maar goed ook, menen critici, want sjoemelen met de natuur is voor geen dier óf mens goed.

Bron | BBC
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant