Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zó werkt een klik-app van de gemeente (en dit vinden jullie ervan)

zo-werkt-een-klik-app-van-de-gemeente-en-dit-vinden-jullie-ervan.jpg

In zo’n dertig Nederlandse gemeenten wordt geëxperimenteerd met de app Meld een vermoeden. Via deze ‘klik-app’ kunnen buurtbewoners een melding doen van vermoedelijke criminaliteit. Toch maakt de Autoriteit Persoonsgegevens zich zorgen over de privacyrisico’s. Is deze app een goede ontwikkeling of niet?

Het ‘klikken’ moet helpen in strijd tegen fraude en bij de veiligheid in de wijk. In Nederland kennen we naast deze app ook het platform Meld Misdaad Anoniem. Afgelopen jaar werd daar een recordaantal van ruim 25.000 meldingen gedaan.

Klik-app

Wanneer je een een melding doet komt deze anoniem via de app bij de gemeente terecht. Daar beoordeelt men of de berichten serieus zijn. Ondanks de belofte van anonimiteit zijn er toch zorgen over de privacy. Als iemand vals wordt beschuldigd en eenmaal met zijn naam in het systeem staat, kan het bijvoorbeeld moeilijk zijn om weer van de beschuldiging af te komen.

“Bij de politie zijn er allerlei maatregelen die ervoor zorgen dat gegevens veilig zijn en je jezelf kunt verweren tegen beschuldigingen. Gemeenten moeten er goed over nadenken voordat ze zo’n systeem inzetten. Daarnaast moeten ze kunnen verklaren hoe ze de privacy waarborgen”, zegt een woordvoerder van De Autoriteit Persoonsgegevens in Het Financieele Dagblad.

Criminele praktijken

Een van de gemeenten waar de ‘klik-app’ wordt gebruikt is Vlaardingen. Burgemeester Bas Eenhoorn vertelde bij Omroep Vlaardingen over de app. “We hebben het hier wel over vermoedens van ondermijning. Oftewel: criminele praktijken. Daar waar ik bij andere kliklijnen heel terughoudend ben, heb ik besloten hier wél aan mee te doen. En nogmaals, we gaan niet zomaar met een vermoeden aan de slag, we zoeken het eerst heel goed uit.”

Lees ook:
Aantal woninginbraken stijgt: dít kun jij doen om je huis te beveiligen

Dit vinden jullie

Wij vroegen Margriet-lezeressen op onze Facebookpagina: ‘Vind je de ‘klik-app’ een goed idee om misdaad te melden?’ Een greep uit de reacties: 

“Ik vind het geen goed idee”, zegt lezeres Elly de Graca. Er bestaan helaas mensen die over iedereen iets ­negatiefs denken te weten en dat dan ook aan iedereen gaan rondbazuinen.” Ook Christa Van Engelenburg is nog niet enthousiast over de app. “Vroeger leerde je dat klikken niet goed was. Tegenwoordig wordt het met dit soort initiatieven door de gemeente ­gepromoot.” Lezeres Colinda Kuijstermans gebruikt de app zelf liever niet. “Ik denk dat het beter is die taak aan de politie over te laten en te zorgen voor meer handhaving op straat.”

‘Ik help graag mee’

Maar er zijn ook positieve reacties op de app. “Een paar extra ogen en oren in de wijk kan geen kwaad”, zegt lezeres Tamara de Vries. “En als dit daadwerkelijk bijdraagt aan het tegengaan van criminaliteit, dan help ik graag mee.” Christel van Sprang zou wel voorzichtig omgaan met de app. “Als ik zeker weet dat zich zware criminaliteit in mijn buurt afspeelt, meld ik dat echt wel. Maar bij alleen wat vermoedens niet.” Marianne Van Der Wel Dullaart twijfelt niet over de app. “Er bestaat ook al langere tijd het telefoonnummer van Meld Misdaad Anoniem, dus waarom zou deze app niet kunnen?”

Bron | Het Financieele Dagblad, NU.nl, Meld Misdaad Anoniem
Beeld | Getty Images

Ook interessant