Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Een groen of rood scherm: zo werkt de CoronaCheck-app

een-groen-of-rood-scherm-zo-werkt-de-coronacheck-app.jpg

Wil je naar een event of festival? Dan kun je binnenkort mogelijk gebruik maken van de CoronaCheck-app van de overheid om aan te tonen dat je veilig naar binnen kunt. Met deze app kun je je testresultaat opvragen en krijg je als je onlangs negatief getest bent op het coronavirus een groen scherm, waarmee je naar binnen mag.

Komend weekend wordt de app tijdens twee testfestivals voor het eerst uitgeprobeerd. 

De CoronaCheck-app

De CoronaCheck-app is een nieuwe app van de overheid waarbij je je testresultaat van de organisatie waar je onlangs een test hebt gedaan kunt opvragen. Vervolgens krijg je een code opgestuurd naar het mobiele telefoonnummer dat je aan de testorganisatie hebt doorgegeven. Met die code maakt de CoronaCheck-app een speciale QR-code aan. Deze QR-code laat je vervolgens bij de ingang van een event scannen. Dat geeft op de CoronaCheck Scanner, bijvoorbeeld van de beveiliger, een groen scherm met een vinkje aan of een rood scherm met een kruis. 

Heb je een groen scherm? Dat betekent dat je in de afgelopen 48 uur negatief bent getest. Heb je een rood scherm? Dan heb je geen geldig negatief testbewijs. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat je het coronavirus hebt, het scherm kleurt ook rood als het testbewijs bijvoorbeeld te oud is.

Testen tijdens proeffestivals

Maandag liet demissionair minister Hugo de Jonge al weten dat de CoronaCheck-app zo goed als klaar is. Daarom wordt deze dit weekend voor het eerst ingezet tijdens de twee testfestivals van Fieldlab in Biddinghuizen. Elk festival telt ongeveer 1500 bezoekers. Deze zullen zich vooraf moeten laten testen op het coronavirus. Vervolgens wordt zoals hierboven al uitgelegd een code en een QR-code aangemaakt die wordt gescand. Hiermee wordt ook onderzocht of het controleren van zo’n grote groep mensen bij de ingang via een app sneller gaat.

Overigens is het voor de bezoekers van de testfestivals niet verplicht om de CoronaCheck-app te gebruiken. Zij krijgen hun testresultaat ook via de mail.

Lees ook: Onderzoek: ‘Meer coronabesmettingen door meer pollen in de lucht’

Privacy

De grootste kritiek op de CoronaCheck-app draait om de bescherming van de privacy. Volgens De Jonge zal de app in eerste instantie geen persoonlijke informatie bevatten, maar dit wordt na een aanpassing van de wet wel het geval. Verder wordt bij elk test-scanmoment een willekeurige QR-code aangemaakt, en deze code wordt om de drie minuten ververst. Dit maakt het moeilijker om mensen te volgen.

Ook zijn er maatregelen die moeten voorkomen dat mensen met andermans negatieve test proberen binnen te komen. Zo moet je bijvoorbeeld naast je testbewijs ook je identiteitsbewijs laten zien. Je initialen en de dag en maand van je geboortedatum op het testbewijs worden hiermee gecontroleerd.

Eind deze maand wordt het wetsvoorstel voor de inzet van de CoronaCheck-app verstuurd naar de Kamer. Autoriteit Persoonsgegevens en het College voor de Rechten van de Mens buigen zich op dit moment nog over het voorstel en zullen hier advies over uitbrengen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | NOS, Metronieuws, RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

Ook interessant