Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Deze 4 voorwaarden bepalen of je ’s nachts voldoende uitrust

slapende-vrouw.jpg

Als we slecht hebben geslapen, voelen we dat meestal wel. Maar hoe ziet een echt goede nachtrust er eigenlijk uit? Amerikaanse slaapdeskundigen bogen zich over deze vraag en formuleerden vier randvoorwaarden voor een nacht goed slapen. Opvallend: hoeveel uur slaap je krijgt, lijkt niet het belangrijkste. 

Wanneer heb je goed geslapen? Als je acht uur hebt gehaald, hoor je vaak. Maar het aantal uur slaap dat je nodig hebt, verschilt per persoon. Zo slapen vrouwen tussen de veertig en zestig gemiddeld dieper en langer dan mannen van die leeftijd. Naarmate we ouder worden, hebben we over het algemeen minder slaap nodig. Boven de zestig kan de slaapbehoefte teruglopen naar zes of zelfs maar vijf uur per etmaal. Bovendien: niet iedereen die acht of zelfs negen uur slaap krijgt, wordt uitgerust wakker. Kortom: de kwáliteit van de slaap lijkt belangrijker dan de kwantiteit.

Zo ziet een gezonde nachtrust eruit

Slaapexperts van de Amerikaanse National Sleep Foundation (NSF) concludeerden in hun recent verschenen rapport dat je waarschijnlijk echt goed uitrust ’s nachts als:

  1. je minstens 85 procent van de tijd dat je in bed ligt slapend doorbrengt.
  2. je na dertig minuten of minder in slaap valt. (Volgens de NSF heeft bijna een derde van de volwassenen langer nodig dan een halfuur.)
  3. je niet vaker dan één keer per nacht wakker wordt, en…
  4. dan niet langer dan twintig minuten wakker ligt.

Slaap-apps

De deskundigen denken dat hun eerste wetenschappelijke definitie van een goede nachtrust kan helpen om slaap-apps voor smartphones te verbeteren. Dit soort apps monitoren en analyseren je slaappatroon en kunnen er zelfs voor zorgen dat je op het juiste moment – tijdens de lichte slaap – wakker wordt gemaakt door de wekker. Voorbeelden van dit soort slaap-apps zijn Sleep cycle (€ 0,99), Sleep time en Sleepbot. 

Doe je nog steeds geen oog dicht? Met deze slaaptips, hoe voor de hand liggend ook, zijn de meeste mensen echt sneller in dromenland.

Bron | shape.com, Metro UK, Amsterdam Slaap Centrum

Ook goed om te weten

Bekijk ook

Met deze zelfgemaakte pompoensoepkommen praten je gasten nog lang na over dat etentje bij je thuis!

Artikelen ontvangen in je mailbox? Ga naar margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant