Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zo vergroot je je flexibiliteit!

flexibiliteit-verhogen.jpg

Veranderingen volgen elkaar steeds sneller op. Sterker nog, het enige wat niet verandert, is dat er steeds veranderingen zijn. Het zou toch ideaal zijn als je je kunt aanpassen met minder innerlijke weerstand, dat je kunt zeggen: ‘Het is wat het is.’ Maar hoe kun je je flexibiliteit vergroten?

Volgens Ellen Steffens en Estrella Meijs, de auteurs van het boek Zo pak je iedereen in!, is het belangrijk dat je je realiseert dat veranderingen noodzakelijk zijn om de rest van de wereld bij te benen. Heb je toch ernstige twijfels? Bekijk dan of je de situatie kunt beïnvloeden. Zo ja, bedenk hoe je dit kunt aanpakken op een volwassen en constructieve manier. Zo niet, gebruik dan onderstaande helpende gedachtes en herhaal deze vaak als een mantra om de belemmerende gedachtes uit je hoofd te verdrijven.

Helpende gedachtes

Helpende gedachtes sturen je gevoelens bij en zorgen dat je positief gedrag kunt laten zien. Belemmerende gedachtes kunnen verdeeld worden in vijf eisende denkbeelden: de pleaser, de overdreven perfectionist, de angsthaas, het verwende kind en de moralist. Voor ieder eisend denkbeeld is een helpende gedachte geformuleerd waarmee je je gevoelens kunt bijsturen en die ervoor zorgt dat je positief gedrag laat zien.

De pleaser
Ik heb het recht mezelf te ontwikkelen en die taken naar me toe te trekken die ik leuk vind. Zolang ik er een ander geen kwaad mee doe, is er niets aan de hand. Het kan best zijn dat ze er iets van vinden, maar ik kan en hoef niet ieders vriend te zijn.

De overdreven perfectionist
Niet geschoten, altijd mis. Als ik eerlijk ben over wat ik al onder de knie heb en wat nog in de oefenfase zit, kunnen ze me nooit iets verwijten. Bovendien, waar staat dat ik geen fouten mag maken?

De angsthaas
Misschien verloopt het allemaal niet vlekkeloos, maar ja, waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. En hoe erg is het nou als er iets misgaat? Fouten zijn er om opgelost te worden.

Het verwende kind
Wat leuk dat ze me hiervoor vragen, dat zij mij de aangewezen persoon vinden om dit te doen. Het is misschien moeilijk, maar ik kan er veel van leren.

De moralist
Wat verandert er als ik steeds maar blijf roepen dat anderen eerst moeten veranderen? Wat zegt dat over mij? Het spreekwoord is immers: ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf.’

zo-pak-je-iedereen-inZo pak je iedereen in!

05

Ook interessant