Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zo ver kun je nog rijden als je tank bijna leeg is

reservetank-kilometer-afstand.jpg

Ben jij het type dat bij een kwart tank al naar de dichtstbijzijnde benzinepomp uitkijkt om er zeker van te zijn dat je niet strandt? Grote kans dat je angst onterecht is. De Britse vergelijkingssite Compare The Market deed namelijk onderzoek naar de afstand die auto’s nog kunnen afleggen als het lampje van de brandstoftank gaat branden. Het resultaat is verbluffend.

Natuurlijk val je nooit gelijk stil als het lampje van je tank begint te branden. De meeste mensen gaan ervan uit dat je op dat moment nog zo’n veertig kilometer zou mogen rijden. Maar in sommige gevallen blijkt dat veel meer te zijn!

Als beste uit de bus

Compare The Market onderzocht 96 populaire auto’s met een benzinemotor. Zij concludeerden dat het waarschuwingslichtje gemiddeld gaat branden wanneer de tankinhoud ongeveer tien procent van de totale maximuminhoud heeft bereikt. Hoeveel kilometer de wagen dan nog af kan leggen, hangt van het type auto af. Bestuurders van een Volkswagen Passat hoeven zich het minst zorgen te maken. Die auto kwam als beste uit de test en reed, nadat het waarschuwingslampje ging branden, maar liefst 120,73 kilometer lang door. Ook de Volvo V40 (113,60 km), Ford Mondeo (112,68 km), BMW 5-serie (109,96 km), Toyota Prius (107,21 km), Mercedes Benz E-klasse (103,03 km), Audi Q5 (102,71 km), Range Rover Sport (101,95) en Mazda 6 (101,34 km) scoorden hoog.

Kortste afstanden

BMW M3-bezitters hebben het kleinste reservebereik. In die auto moet je zorgen dat je binnen 52,48 bij een benzinepomp staat. Andere auto’s met een klein bereik waren de Kia Picanto (51,72 km), Fiat 500 (59,77 km), Mini Cooper (60,38 km), Mitsubishi Outlander (61,52 km), Citroën C1 (62,37 km), Peugeot 108 (62,98 km), Nissan Juke (65,72 km) en Ford Fiesta (66,09 km).

Verschil per auto

De vergelijkingssite maakt wel de kanttekening, dat het resultaat niet voor elke auto van bovenstaande modellen geldt. De cijfers vormen volgens de onderzoekers slechts een indicatie. Hoe ver je auto daadwerkelijk komt, hangt af van onder andere de verkeerssituatie, de buitentemperatuur, hoe hard je remt en accelereert en hoeveel passagiers en bagage er worden vervoerd.

Bron| Compare the Market
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant