Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

O, help: zó veel spinnen leven er in elk huis

spinnen-huis.jpg

In de zomer zijn het de muggen die je om de oren vliegen, in het najaar liggen de spinnen op de loer. Als je er bang voor bent, heb je waarschijnlijk het idee dat het in huis krioelt van die achtpotige wezens. Maar leven er ook echt zo veel onder je dak?

Terwijl de een het gevoel heeft dat haar huis ervan stikt, hoor je de ander zeggen nooit een spin tegen te komen. Alle reden om op zoek te gaan naar objectieve metingen en cijfers.

Nest vol spinneneitjes

Volgens Jinze Noordijk van het EIS Kenniscentrum Insecten wonen er naar alle waarschijnlijkheid een paar honderd spinnen in elk huis. En is het ook niet vreemd als er vijftienhonderd onder één dak leven. “Het is bekend dat alle huizen vol zitten met spinnen,” onthult hij aan nu.nl. “Één spin kan honderden eitjes leggen, als zo’n nest uitkomt zijn er dus even heel veel spinnen in huis. Maar al die nieuwe spinnetjes in een nest hebben voedsel nodig en het is mogelijk dat ze elkaar eerst gaan opeten. Na één of twee weken kunnen er dan nog maar tien tot twintig spinnen uit zo’n nest over zijn.”

Waar dan?

Tegen zo veel spinnen is geen kruid gewassen, maar het is wél prettig om te weten op welke plekken in huis je ze vooral tegenkomt. De hoekjes zijn favoriet, omdat de meeste huisspinnen 3D-webben maken. “Die webben zijn niet goed bestand tegen de stofdoek of stofzuiger, daardoor zitten ze op plekken waar mensen niet snel zullen komen,” stelt Noordijk alle spinnenhaters gerust. “Spinnen blijven liever verscholen achter die kast die te zwaar is om te verschuiven, in de kruipruimte en tussen de dozen op zolder.”

Echt ongevaarlijk

Dat er zo veel spinnen in elk huis leven, is misschien even schrikken. Maar laat het een geruststelling zijn dat ze níét gevaarlijk zijn. “Daarnaast veroorzaken spinnen geen schade,” aldus de deskundige. “Dat terwijl ze insecten eten die wel schade veroorzaken, zoals zilvervisjes die boeken beschadigen of kevers die je tapijt vernielen.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | nu.nl
Beeld | iStock

Ook interessant