Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zó veel langer kan de lockdown duren als je met veel mensen kerst viert

zo-veel-langer-kan-de-lockdown-duren-als-je-met-veel-mensen-kerst-viert.jpg

Dat het echt belangrijk is om je tijdens de kerst aan de coronamaatregelen te houden, blijkt wel uit een berekening die de Belgische viroloog Steven van Gucht onlangs naar buiten bracht. De viroloog zocht namelijk uit hoe langer de lockdown zal duren als mensen tóch veel bezoekers krijgen met kerst.

En het antwoord is allesbehalve prettig: de lockdown zou namelijk zomaar een maand langer kunnen duren.

Berekening van langere lockdown

Het liefst vieren we natuurlijk kerst met al onze vrienden en familie, maar de coronamaatregelen zijn duidelijk: het is niet toegestaan om meer dan drie mensen uit te nodigen tijdens de kerst. Desondanks blijkt uit reacties op Facebook dat veel mensen zich er toch niet aan gaan houden. Volgens viroloog Steven van Gucht is dit niet zonder gevolgen. “Als twintig procent van de mensen vier extra bezoekers uitnodigt tijdens kerst of nieuwjaar, zullen we de vooropgestelde drempel van 75 nieuwe ziekenhuisopnames per dag, met een maand vertraging bereiken. “Eén feestdag kan dus een maand doorwerken in de cijfers, en een maand extra lockdown betekenen.”

Lees ook: Bezoek tijdens kerst? WHO adviseert thuis mondkapje te dragen

Thanksgiving in Amerika

Deze berekening is niet zomaar uit de lucht komen vallen: wetenschappers van verschillende universiteiten zijn volgens Gucht tot deze conclusie gekomen. Daarnaast verwijst hij ook naar de Verenigde Staten, waar een recordaantal nieuwe besmettingen en overlijdens werden genoteerd in de weken na Thanksgiving, toen heel wat Amerikanen zich niet aan de coronamaatregelen hielden. Hoewel het niet heel gezellig is, is het dus écht belangrijk dat we deze kerst ons aan de maatregelen houden. Des te eerder zijn we van de lockdown af!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.     

Bron | HLN
Beeld | Getty

Ook interessant