Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Wow: zó veel kippen eten we jaarlijks in Nederland

wow-zo-veel-kippen-eten-we-jaarlijks-in-nederland.jpg

Jaarlijks eten we in Nederland ruim 200 miljoen kippen en een groot deel daarvan is nu nog ‘plofkip’. Eind 2023 verdwijnt de plofkip definitief helemaal uit de schappen van de supermarkt. Alle verse kip zal dan minimaal één Beter Leven-ster krijgen. Houd je rekening met deze sterren bij het boodschappen doen? Of kijk je vooral naar de prijs?

Het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming vind je op dierlijke producten, zoals vlees, vleeswaren, eieren en zuivel. De sterren geven de mate van diervriendelijkheid aan. Hoe meer sterren, hoe beter. We vroegen onder andere in hoeverre jullie daarin geloven.

Geen plofkip meer

Al sinds 2012 voert dierenrechtenorganisatie Wakker Dier campagne tegen de plofkip. Nu supermarktketen Boni heeft toegezegd geen keurmerkloze kip meer te verkopen, zijn alle supermarkten éindelijk overstag. “We zijn trots op de Nederlandse supermarkten dat zij kiezen voor een diervriendelijkere houderij. Kippen met één Beter Leven-ster zijn van een gezonder ras dat in een gezonder tempo groeit. Ook hun leefomstandigheden zijn beter: ze krijgen daglicht in de stal, meer ruimte én een overdekte uitloop naar buiten”, zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier hierover op de website.

Veranderingen in de vleesconsumptie

Sowieso is er veel veranderd als het komt tot onze vleesconsumptie: 38 procent van de Nederlanders zegt minder vlees te zijn gaan eten in de afgelopen jaren. De meest genoemde redenen hiervoor: impact op het milieu (37 procent), dierenwelzijn (34 procent) en de eigen gezondheid (27 procent).

Dit vinden jullie:

Let je op die sterren bij het boodschappen doen, of ga je liever voor de lekkerste of goedkoopste optie? Die vraag hebben we voorgelegd aan Margriet-lezeressen op onze Facebookpagina. Een aantal van de reacties:

“Ik kijk naar het product met de meeste Beter Leven-sterren. Niet alleen bij kip, maar voor alle boodschappen”, zegt lezeres Irma Conrad. Ook Estrella Noche let op een keurmerk als ze vlees koopt, maar niet die van Beter Leven: “Ik let op het EU-keurmerk voor biologisch vlees. Je herkent het aan het groene blaadje. Dit keurmerk richt zich naast dierenwelzijn ook op milieuaspecten.”

‘Kunnen we het vertrouwen?’

Voor lezeres Kitty Smits-Vink is de betrouwbaarheid van zo’n keurmerk belangrijk, voor ze er echt iets mee gaat doen: “Als we er echt op kunnen vertrouwen dat zo’n keurmerk staat voor werkelijk diervriendelijker, ben ik bereid meer te betalen.” Lezeres Ellen Vriend-Beijer is ook niet zo zeker van hoe waar het is dat ze een beter leven hebben: “Volgens mij stelt het verschil weinig voor, behalve in je portemonnee.”

Liever minder vlees

Maar in plaats van gaan voor die keurmerken, laat Janine Frishert vlees liever wat vaker staan: “Ik ga voor een andere optie: minder vlees per week eten.” Ook Sabine Schroeder denkt er zo over: “Eén ster betekent niet een veel beter leven voor dieren. Koop dan liever biologisch vlees of word vegetariër.”

Beeld | Getty Images

Ook interessant