Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom je de komende dagen zo min mogelijk water moet verbruiken

waarom-je-de-komende-dagen-zo-min-mogelijk-water-moet-verbruiken.jpg

Met dit hete weer is het heerlijk om een zwembadje in je tuin te vullen of een lekkere lange koude douche te nemen. Toch kun je dit maar beter niet doen: volgens drinkwaterbedrijf Vitens zal de waterdruk in een aantal gebieden in Nederland sterk verminderen of zelfs helemaal wegvallen als we niet zuinig doen met water.

Vitens vraagt mensen dan ook om zo min mogelijk water te verbruiken, dus: kort te douchen, alleen s’ nachts wasjes te draaien, niet je tuin sproeien en geen zwembadjes vullen.

Veel meer water verbruikt

Vitens voorziet 5,8 miljoen huishoudens in vijf provincies van drinkwater. Sinds donderdag, de eerste warme dag, zien ze dat er maar liefst 30 tot 50 procent meer drinkwater wordt verbruikt. Waar normaal gesproken 1 miljard liter water per dag voldoende is om iedereen van drinkwater te zien, was er zaterdag al 1,3 tot 1,5 miljard liter nodig.

Lees ook: Drinkwaterbeperking? Zo staat het ervoor met de noodmaatregelen bij extreme droogte in Nederland

Druk in leidingen verlagen

“Onze waterreservoirs raken daardoor te snel leeg,” zo legt een woordvoerder uit. “En dan zit er niets anders op dan de druk in de leidingen verlagen. Op sommige plekken kan het gevolg daarvan zijn dat er geen water meer uit de kraan komt.”

Vooral Gelderland en Overijssel

De oproep van Vitens geldt voor het hele werkgebied, maar voornamelijk voor de provincies Gelderland en Overijssel. Hier verblijven namelijk in de zomervakantie heel veel toeristen, waardoor het aantal watergebruikers sterk is toegenomen. Daarnaast hebben al deze provincies ook nog eens te kampen met zeer lage grondwaterstanden en droogte.

“Iedereen moet nu meehelpen”

Het is daarom erg belangrijk om de komende dagen zo min mogelijk water te verbruiken. “We houden de situatie van uur tot uur in de gaten. Iedereen moet nu meehelpen om drinkwaterproblemen te voorkomen, zeker nu het nog dagenlang tropisch warm blijft,” aldus de woordvoerder.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Hart van Nederland
Beeld | iStock

Ook interessant