Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zó lang duurt de ideale vakantie

ideale-vakantie.jpg

Een weekje of wat vakantie vliegt vaak om en is voorbij voordat dat je er erg in hebt. Het lijkt dan ook verleidelijk om er nog wat extra tijd aan vast te plakken en echt bij te komen. Maar is dat wel zo verstandig?

Volgens de bekende Israëlische psycholoog Daniel Kahneman kun je beter vaker én korter op vakantie gaan dan twee weken of langer aan één stuk. Als je geregeld een korte trip plant, zou je het geluksgevoel dat erbij hoort langer kunnen vasthouden.

Een kwestie van psyche

De psyche van een mens bestaat volgens zijn theorie uit twee delen: de eerste is gericht op de ervaring zelf, op genieten en leven in het moment. Bij het andere deel gaat om achteraf terugkijken op wat je hebt beleefd. Of je gelukkig wordt van een lange vakantie, is vooral afhankelijk van welk deel van jezelf je het meest tevreden wilt stellen, aldus Kahneman.

Lang of kort, de ideale vakantie

Wil je vooral in het moment leven en genieten van het hier en nu, dan kun je het best een lange vakantie plannen. Maar gaat het je juist om het kweken van leuke en mooie herinneringen – die, en dat is het fijne, veel langer meegaan dan de ervaring zelf – dan hoef je niet zo’n lange reis te boeken.

Herinneringen kweken

Het menselijk brein onthoudt vooral alles wat nieuw is. Wanneer de situatie en omgeving voor een langere tijd hetzelfde blijven (dus als je bijvoorbeeld drie weken op dezelfde plek bent) vergeten onze hersenen de meeste details. Aan het eind van een lange vakantie ontstaan hierdoor (bijna) geen nieuwe herinneringen meer.

Nog weken nagenieten

Kortom: als je terugkijkt op een lange vakantie, heb je waarschijnlijk maar een paar dingen echt onthouden (ongeveer net zo veel als wanneer je een week weg zou zijn geweest). Ga je twee keer een week, dan kom je terug met twee keer zo veel herinneringen en kun je langer nagenieten.

Bron | businessinsider.nl
Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Ook interessant