Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zó kom je als introvert makkelijker de feestdagen door

introvert-kerst.jpg

Al die mensen, constante feestjes en eindeloze smalltalk: nee, voor een introvert zijn de feestdagen bepaald geen pretje. Toch zal je een manier moeten vinden om hiermee om te gaan, je ergens in een donker hoekje verstoppen is nu eenmaal niet de oplossing.

Gelukkig kun je met de volgende tips van de site ‘Het Laatste Nieuws’ de feestdagen een stuk draaglijker maken.

1. Verzin van tevoren een aantal open vragen

Vind jij het ook altijd zo lastig om een gesprek gaande te houden? Probeer dan nu alvast een paar open vragen te bedenken die anderen aan het praten houden. Zo hoef je zelf zo min mogelijk te zeggen en kun je gewoon lekker luisteren. Denk ook alvast na over eventuele vervolgvragen en bedenk ook een aantal eigen antwoorden, zodat je niet dichtklapt op het moment dat er iets aan jou wordt gevraagd.

2. Vraag of je ergens mee kunt helpen

Als je merkt dat je met de feestdagen vaak ergens eenzaam in een hoekje eindigt, is dít je kans om het deze keer anders aan te pakken. Laat de gastheer/gastvrouw weten dat je graag met zoveel mogelijk dingen meehelpt. Denk bijvoorbeeld aan het voorbereiden van eten, de tafel deken of de afwas doen. Zo ben je de hele avond lekker in de weer en hoef je zo min mogelijk te socializen.

Lees ook: moeite met vrienden maken? Je sterrenbeeld heeft de oplossing

3. Bedenk van tevoren alvast hoe laat je weg wilt

Als je het hartstikke naar je zin hebt, hoef je je natuurlijk niet aan een vast tijdstip te houden om te vertrekken. Maar voor sommige mensen is het fijn om van tevoren te weten hoe laat ze weer naar huis kunnen gaan. Zorg ervoor dat je met eigen vervoer komt, zodat je niet afhankelijk bent van wanneer andere mensen vertrekken.

4. Praat júist met extraverte mensen

Klinkt misschien een beetje gek, maar geloof ons: het werkt echt. Als je namelijk een gesprek probeert aan te knopen met iemand die ook niet zo’n prater is, zal je eerder tegen ongemakkelijke stiltes aanlopen. Extraverte mensen staan graag in de schijnwerpers en kunnen vaak eindeloos over zichzelf praten. Dit betekent dat je zelf maar weinig hoeft te doen om het gesprek gaande te houden.

5. Zoek kinderen op

Bevinden er zich kinderen in het gezelschap? Zoek die dan lekker op! Kinderen letten niet zoveel op wat je zegt en of je onhandig bent. Ze vinden het waarschijnlijk juist hartstikke leuk dat je interesse in hun toont.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | HLN
Beeld | iStock

Ook interessant