Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zó kom je van het hoesten af

vrouw-hoest.jpg

In de herfst staan we vaak op met een keel als schuurpapier en hoesten we wat af. Hoe erg is dat? En wat is ertegen te doen?

Marco Franken werkt sinds 1988 als KNO-arts in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. Wij stelden hem drie vragen.

1 Waarom hoesten we?
“Hoesten is een reactie op een prikkel (meestal slijm) om de luchtwegen (de luchtpijp en longblaasjes) weer vrij te maken. We hoesten om datgene wat de prikkel veroorzaakt te verwijderen: slijm, vocht, voedsel of stof.”

2 Hoe komt het dat we in het 
najaar meer hoesten?
“In het najaar zien we vaak meer hoestproblemen vanwege de toename van het aantal virale infecties. Een stevig aandeel komt van luchtwegaandoeningen, bronchitis en astma. Als KNO-arts kijk ik naar de bijholten. Ik check of er een allergie is die een rol kan spelen, maar ook of er aanwijzingen zijn voor maagzuur in de keel, of voor hyperreactiviteit. Vanwege fijnstof in de lucht is deze overmatige reactie van de lagere luchtwegen de afgelopen twintig jaar enorm toegenomen. Je bent dan extra gevoelig voor prikkels van warmte, kou, verflucht, chloor, parfum of inspanning.”

3 Wat kun je het best doen als je langere tijd hoest?
“Bij een hardnekkige verkoudheid – en daar hoort hardnekkige hoest bij – moet je gewoon uitzieken. Veel geduld hebben is goed.”

Tien antihoesttips

1. Hoest zo min mogelijk. Adem als het kan door je neus.
2. Stop met roken (en vermijd rokerige ruimtes).
3. Zorg voor een stofvrij, goed geventileerd huis (hang waterverdampers aan de verwarming voor een gezonde luchtvochtigheid).
4. Neem hoeststoppers: alles wat speeksel stimuleert. Bij voorkeur suikervrije snoepjes. Liever geen drop, want daar zit veel zout in.
5. Drink genoeg, zodat je slijmvliezen vochtig blijven.
6. Probeer tijdens het ‘hoestseizoen’ drukke bussen, bomvolle bakkerijen en afgeladen cafés te vermijden als je gevoelig bent voor hoest.
7. Was je handen, zo voorkom je de verspreiding van infecties.
8. Gebruik niet twee keer dezelfde zakdoek!
9. Drink tijmthee met honing (tip van longarts Renée van Snippenburg).
10. Spoel bij een neusverkoudheid met fysiologisch zout en neem neusdruppels (tip van KNO-arts Marco Franken).

Dit is een gedeelte uit het dossier Hoe’st nou met je? uit Margriet 2017-41. Meer weten over hoest? Lees dan het hele dossier via Blendle of bestel editie 41 na via magazine.nl.

Tekst | Nadine Ancher
Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

Prins Harry zit lekker zijn popcorn te eten op de bühne bij de Invictus Games in Canada, wanneer hij te maken krijgt met een piepjonge popcorndief. Het duurt zeker een minuut voordat hij in de smiezen heeft dat er nóg iemand van zijn snack geniet. Het moment van realisatie doet onze harten smelten. Ge-wel-dig! Lees hier meer.

Margriet Winter Fair

De feestdagen beginnen al in november! Kom jij ook tussen 17 en 23 november naar Margriet Winter Fair in de Brabanthallen? Bestel nu je kaarten.

Op zoek naar (nieuwe) vriendinnen?

Ben je op zoek naar (nieuwe) vriendinnen? Bezoek dan Margriet Vriendinnen, een ontmoetingsplek waar je nieuwe vriendinnen kunt leren kennen bij jou in de buurt. Op Margriet Vriendinnen vind je veel lokale en regionale vriendinnengroepen waarin leden evenementen organiseren en ideeën en inspiratie delen. Word eenvoudig lid van groepen die jou aanspreken en maak nieuwe vriendinnen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant