Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zo herken (en help) je iemand met dementie

filmpje-dementie.jpg

Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Het duurt niet lang meer of Nederland telt een half miljoen dementiepatiënten. Toch weten de meeste mensen niet hoe ze iemand met dementie kunnen herkennen. Ook weten ze niet goed hoe ze gedesoriënteerde dementiepatiënten, bijvoorbeeld op straat, kunnen helpen. De campagne Doe Goed geeft een leidraad.

Hoe help en herken je iemand met dementie?

Veel dementiepatiënten wonen nog thuis. We komen ze dan ook tegen in de winkel, op straat of ergens op weg naartoe. Uit onderzoek van Samen dementievriendelijk blijkt dat negen van de tien mensen niet goed weten hoe ze iemand met dementie kunnen herkennen en/of helpen.

Een woordvoerder van de organisatie vertelt aan NOS wat de signalen zijn waarop je kunt letten. “Vergeetachtigheid, vergissingen in tijd en plaats, taalproblemen, onrust en moeite met waarnemen. Je merkt dat antwoorden niet goed worden verwerkt en dat het erop lijkt dat iemand steeds naar iets aan het zoeken is.”

Filmpje met verborgen camera

Om te testen hoe mensen op straat reageren op iemand met dementie, heeft de organisatie een filmpje gemaakt met een verborgen camera. Daarin is te zien dat de meeste mensen best willen helpen, maar vaak niet goed weten hoe.

Zo kun je reageren

Omdat blijkt dat veel mensen niet weten hoe ze moeten reageren op mensen met dementie, startte de organisatie de campagne Doe Goed. De letters van het woord ‘Goed’ zijn bedoeld als ezelsbruggetje:

Geruststellen: praat rustig en op kalme toon en probeer niet tegen te spreken.
Oogcontact: probeer oogcontact te maken en check of je wordt begrepen tijdens het gesprek.
Even meedenken: luister met aandacht naar wat iemand zegt, leef mee met zijn of haar idee of wens en probeer mee te denken. Vraag waar hij of zij naartoe wil, help de persoon de goede kant op of loop een stukje mee.
Dankjewel: bedankt dat je Nederland een stukje dementievriendelijker hebt gemaakt.

Meer lezen: in dit artikel lees je meer handige tips over hoe je kunt reageren op iemand met dementie. Zo kan het bijvoorbeeld een enorm verschil maken hoe je je vraag formuleert. Of lees dit artikel: Hoe ga je om met iemand met dementie? 6 liefdevolle adviezen

Kijk ook: Heleen van Royen over haar moeder

Schrijfster Heleen van Royen maakte de documentaire Het doet zo zeer over haar demente moeder. De film komt 28 februari uit, maar op LindaTV vlogt Heleen in de aanloop naar de première.

Bron: LindaTV, nos

Ook interessant