Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zo denken jullie over het uitstrijkje: ‘Ik sta niet te springen, maar ga altijd’

zo-denken-jullie-over-het-uitstrijkje-ik-sta-niet-te-springen-maar-ga-altijd.jpg

Een uitstrijkje vinden veel vrouwen niet prettig, maar wel erg belangrijk. Om de drempel voor vrouwen te verlagen wil de Gezondheidsraad zelftesten meesturen bij de uitnodiging. Wij vroegen op onze Facebookpagina naar jullie reacties: zo denken jullie over het uitstrijkje.

Wil je meepraten met Margriet? We vragen regelmatig om jouw mening, mooie herinneringen, leuke tips of grappige verhalen op onze Facebookpagina.

‘Ik vind het een uitkomst’

Lezeres Leonique van der Meer vindt de zelftest erg handig, al ging ze ook altijd al wel naar haar huisarts na een oproep: “Ik sta niet te springen, maar ik ga wel altijd. Die zelftest is ideaal en kan niet fout gaan. Heb ik ook zelf gedaan. Alleen als er hpv wordt gevonden, moet je alsnog naar de huisarts voor een uitstrijkje.” Ook Debby Vinke is enthousiast: “Ik vind de zelfafnametest echt een aanrader. Supermakkelijk! Een uitkomst, vind ik.”

Volgens Douwine Kootstra is het vooral een voorrecht dat wij in een land wonen waar dit wordt gedaan. “Ik ga dus altijd netjes als de oproep komt en denk er niet zo bij na of het vervelend is.”

Lees ook:
Zelf een uitstrijkje maken? Zo werkt een zelfafnametest

‘Ik doe zo’n test liever niet zelf’

Toch denken sommige lezeressen anders over het uitstrijkje: Lezeres Allison Lentz zegt: “Ik heb totaal geen probleem met een uitstrijkje bij de huisarts. Lijkt mij betrouwbaarder dan een zelftest.” En ook Yvonne van Schooten doet zo’n test liever niet zelf: “Ik laat het toch liever door de assistente doen. Als je ziet wat voor kunstjes ik af en toe moet uithalen, zodat zij er goed bij kan… Geen idee waarom ze dan denken dat ik er bij mezelf wél makkelijk bij zou kunnen.”

Beeld | Getty Images

Ook interessant