Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Nationale Poepdag: dit is de gezondste wc-houding

Hoe lekker ze misschien ook zitten, onze wc’s zorgen niet automatisch voor de juiste poephouding. Hurken is eigenlijk veel beter. Op deze Nationale Poepdag geven wij een slim foefje om je ontlasting op een comfortabele én gezonde manier te laten gaan.  

Elk jaar in april organiseert de Maag Lever Darm Stichting Nationale Poepdag. Je ontlasting kan je namelijk veel vertellen over je gezondheid. Maar ook de manier waarop we op de wc zitten, is van belang voor onze gezondheid. Zo blijkt hurkend poepen, zoals ze op veel plekken in Frankrijk en Azië doen, eigenlijk veel verstandiger dan dit zittend te doen.

Liever niet persen

Als je zit, moet je ontlasting namelijk eerst een knik maken voor het je lichaam kan verlaten. Als je op een wc gaat zitten, moet je dus best wat kracht zetten om je darmen te legen. En dat is niet goed. Artsen gaan ervan uit dat geregeld persen op het toilet het risico op bijvoorbeeld spataderen, verstopping en zelfs beroertes veel groter maakt. Als je hurkt, verdwijnt de knik en wordt het darmkanaal recht, waardoor alles er sneller en gemakkelijker uit kan. Bijna drie keer zo snel, zo blijkt uit testjes met vrijwilligers.

De oplossing: gebruik een krukje

Moeten we nu ons comfortabele toilet inruilen voor een gat in de grond? Gelukkig niet. Door een krukje onder je voeten te zetten, komt alles in de juiste hoek en kun je toch lekker blijven zitten. Chirurg proctoloog Vera Rempe van de Proctoskliniek legt het nog even uit:

Hoe gezond is jouw poep? Check de poepwijzer

Je poep kan je heel veel vertellen over je gezondheid. Daarom kan het van levensbelang zijn om je ontlasting regelmatig te controleren. Check hier de poepwijzer van de Maag Lever Darm Stichting om te zien hoe gezond die van jou is.

De mooie voedselmachine

Bron | De mooie voedselmachine – de charme van je darmen door Giulia Enders, Maag Lever Darm Stichting
B
eeld | iStock

Ook goed om te weten

Ook interessant