Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zien: bijzondere muurschildering in Utrecht

janisdeman.jpg

In Utrecht is sinds deze week een (boeken)kast van een huis te bewonderen. Graffitikunstenaar JanIsDeMan schilderde daar namelijk een complete boekenkast op een blinde muur van een woning.

De Utrechtse kunstenaar Jan Heinsbroek (artiestennaam JanIsDeMan) bedacht het kunstwerk samen met graffiti-artiest Deef Feed. “ We hadden al lang het idee om hier een muurschildering te maken. We hebben alleen heel lang moeten nadenken over het ontwerp, tot we ineens zagen dat de vorm van het huis wel iets weg had van een boekenkast”,  legt Heinsbroek uit. De twee maakten eerder al mooie muurschilderingen in andere wijken in de stad. Volgens Heinsbroek is de boekenkast echter de “meest interactieve muurschildering tot nu toe.”

Boeken van bewoners

Het indrukwekkende kunstwerk op de hoek de Mimosastraat en de Amsterdamsestraatweg is een boekenkast met literatuur die buurtbewoners daadwerkelijk in huis hebben liggen. “Toen we het idee van een boekenkast eenmaal hadden, hebben we wijkbewoners gevraagd wat hun favoriete boek is”, legt de kunstenaar uit. “Vervolgens hebben 31 mensen hun boek ingeleverd. We hebben ze alleen niet allemaal gebruikt. Sommige boeken pasten niet in het kunstwerk, omdat ze bijvoorbeeld uitgesproken politiek of te religieus waren. Het kunstwerk is niet bedoeld om te provoceren. Het moet iets toevoegen aan de buurt.”

Symbool voor de buurt

De Amsterdamsestraatweg ligt midden in een multiculturele wijk van de Domstad. De muurschildering staat symbool voor de bewoners van de straat. De 49 boeken die in de boekenkast zijn afgebeeld, bevatten titels uit 7 verschillende talen. “Een boekenkast werkt verbindend. De wereldbol op de bovenste plank versterkt het concept.’’

Persoonlijk tintje

Om de boekenkast ook een persoonlijk tintje te geven, heeft Heinsbroek ook twee kinderenboeken aan de kast toegevoegd. “Lampje van Annet Schaap en Dolfje Weerwolfje van Paul van Loon, dat zijn de favoriete boeken van mijn twee zoontjes.”

Bron| AD
Beeld| JanIsDeMan

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant