Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Daling zet in: steeds meer ziekenhuizen sluiten corona-afdelingen

steeds-meer-ziekenhuizen-sluiten-corona-afdelingen-margriet.jpg

Steeds meer ziekenhuizen kunnen hun verpleegafdelingen voor coronapatiënten sluiten. Dit meldt de NOS na een rondgang langs 51 ziekenhuizen.

Maar liefst twintig van de ondervraagde ziekenhuizen zeggen onlangs in totaal 25 covidafdelingen gesloten te hebben.

Aantal bedden in ziekenhuizen afgeschaald

Het gaat hierbij om verpleegafdelingen waar bijvoorbeeld zuurstof werd toegediend. Sommige ziekenhuizen hebben meerdere van die afdelingen en hebben ook meerdere kunnen sluiten. In ziekenhuizen die geen aparte corona-afdeling hebben wordt ook al het aantal bedden voor coronapatiënten afgeschaald.

Druk op zorg niet minder

Het is overigens niet zo dat door het sluiten van de afdelingen de druk op het verplegend personeel minder wordt. Zij zullen de komende tijd achterstanden moeten wegwerken. “De afgelopen acht maanden hebben we natuurlijk relatief weinig reguliere zorg kunnen doen,” zo legt capaciteitsmanager van het UMC Utrecht, Remco van Lunteren, uit. “Dat betekent dat de wachtlijsten zijn opgelopen en dat we achterstanden moeten wegwerken. Dat komt bovenop het reguliere aanbod dat we normaal gesproken al hebben. Dus de volgende uitdaging komt eraan.”

Lees ook: RIVM-baas Jaap van Dissel acht een vierde coronagolf onwaarschijnlijk

Diederik Gommers

Ook op IC’s in heel Nederland waar mensen met ernstige benauwdheidsklachten worden opgenomen, is een daling te zien. Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) plaatste zondag een hoopvol bericht op zijn Instagram-pagina. “Yes: ik loop vandaag op een verlaten covidafdeling. Deze extra afdeling hebben we van de week kunnen sluiten omdat de daling is ingezet,” alus Gommers.

Bron | NOS
Beeld | Getty

Ook interessant