Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Goed nieuws: ziekenhuispersoneel krijgt toch versnelde vaccinatie

versnelde-vaccinatie-ziekenhuispersoneel.jpg

De tijdelijke stop van het Janssen-vaccin gooide eerder roet in het eten van de vaccinatiestrategie. Ziekenhuispersoneel zou met dit vaccin worden ingeënt, maar de farmaceut riep op om deze nog niet te gebruiken vanwege een mogelijk klein risico op trombose als bijwerking.

Maar daar komt nu toch verandering in: ziekenhuispersoneel onder de zestig jaar dat veel coronazorg levert, krijgt vanaf volgende week toch een versnelde vaccinatie. Het gaat om zo’n 35.000 zorgmedewerkers. 

Versnelde vaccinatie voor ziekenhuispersoneel 

De versnelde vaccinatie voor het ziekenhuispersoneel was al toegezegd met het Janssen-vaccin. Maar vanwege de mogelijk zeer zeldzame kans op trombose als bijwerking van het vaccin, riep de farmaceut op te wachten. Het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) doet dinsdag uitspraak over het onderzoek naar het Janssen-vaccin. Daarna zal demissionair minister Hugo de Jonge besluiten of we hier in Nederland mee gaan vaccineren.    

Als blijkt dat het Janssen-vaccin volgende week nog niet veilig gebruikt kan worden, dan zal het ziekenhuispersoneel alsnog worden geprikt, maar dan met het Pfizer-vaccin. Dat is mogelijk omdat Nederland vanaf volgende week extra vaccins ontvangt van deze farmaceut. Deze extra lading vaccins kan worden ingezet voor het ziekenhuispersoneel onder de zestig met direct patiëntencontact. 

Één of twee prikken

Volgens een woordvoeder van het ministerie moet al het ziekenhuispersoneel dat recht heeft op de versnelde vaccinatie binnen drie weken een prik hebben gehad. Het grote verschil is alleen wel dat bij het Janssen-vaccin één prik voldoende is. Bij Pfizer is ook een tweede vaccinatie noodzakelijk voor voldoende bescherming. Het ministerie verwacht dat een tweede levering van het Pfizer-vaccin twee weken later volgt. 

Lees ook: Déze gevolgen zou het hebben als het Janssen-vaccin helemaal wegvalt

Drukte in de ziekenhuizen 

Voor veel ziekenhuispersoneel is de versnelde vaccinatie een grote opluchting. Zo sprak woordvoerder Michel van Erp van NU’91, een vakbond voor zorgprofessionals, al over “een harstikke mooie stap”. “Er moeten al steeds meer mensen bij komen die acute COVID-19-zorg kunnen verlenen, ook doordat veel mensen uitvallen”, aldus Van Erp. Daarnaast laat hij weten dat de druk in de ziekenhuizen op dit moment ontzettend hoog is, en dat personeel zich geen raad meer weet. Ziekenhuizen kunnen zich daarmee geen verdere uitval van personeel veroorloven door ziekte of door de te hoge werkdruk.

Bron | NU.nl, RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant