Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Goed nieuws: leeftijd van coronapatiënten in ziekenhuis schiet omlaag door vaccinaties

leeftijd-van-coronapatienten-in-ziekenhuis-schiet-omlaag-margriet.jpg

Het lijkt er sterk op dat de vaccinaties hun werk doen: de leeftijd van de coronapatiënten die in het ziekenhuis liggen, daalt namelijk flink. De meeste patiënten die deze maand werden opgenomen zijn vijftigers.

Dit schrijft het AD op basis van gegevens van de Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE).

‘Voordeel als je gevaccineerd bent’

IC-voorman Diederik Gommers reageert opgetogen: “Wij waren er al van overtuigd dat het vaccin werkt en deze cijfers tonen aan dat het ook daadwerkelijk zo is. Je ziet dus al effect na de eerste prik. De patiënten die je in mei in het ziekenhuis en op de ic krijgt, zijn de mensen die niet gevaccineerd zijn. We zien nu heel duidelijk dat je – áls je gevaccineerd bent – voordeel hebt.”

Lees ook: ‘Goedgekeurde coronavaccins werken tegen álle varianten’

Eerst vooral zeventigers en tachtigers in ziekenhuis

Uit de gegevens blijkt dat ruim een kwart (26,1 procent) van alle patiënten op de coronaverpleegafdeling 50 tot en met 59 jaar oud is, waarmee het de grootste groep is. In maart en april bestond de grootste groep nog uit zeventigers en in januari en februari waren het naast zeventigers ook veel tachtigers die op de corona-afdeling lagen. Deze groepen zijn inmiddels grotendeels gevaccineerd en dat is dus ook duidelijk terug te zien in de meest recente cijfers.

‘De cijfers spreken voor zich’

Nicolette de Keizer, hoogleraar medische informatiekunde van het Amsterdam UMC, roept mensen daarom nogmaals op om zich echt te laten vaccineren. “De cijfers spreken voor zich. De leeftijdsgroepen die gevaccineerd zijn hebben een vele malen lagere kans om op de ic en in het ziekenhuis te komen, dan groepen die nog niet gevaccineerd zijn.”

Twijfelaars over streep trekken

Dave Dongelmans, intensivist in het Amsterdam UMC en voorzitter van stichting NICE, denkt dat de resultaten ervoor kunnen zorgen dat twijfelaars alsnog besluiten om een vaccinatie te halen. “De zogenoemde wappies ga je niet overtuigen, maar twijfelaars zullen er wél gevoelig voor zijn dat nu in de praktijk blijkt dat die prik werkt.”

Bron | AD
Beeld | Getty

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant