Nieuws

Waarom steeds meer mensen door avocado’s in het ziekenhuis belanden

ziekenhuis-avocado-margriet.jpg

Huh, avocado’s zijn toch juist goed voor je? Ja, dat is ook zo. Juist daarom eten steeds meer mensen avocado’s. Maar vaker dan je zou denken, eindigt dit met een bezoekje aan de spoedeisende hulp.

De reden? Niet iedereen blijkt even goed in het openmaken en ontpitten van de populaire vrucht. Met als gevolg de ‘avocado-hand’: een diepe snee in de handpalm.

Ongelukje

Het gaat vaak mis wanneer mensen met de punt van hun mes de pit van de avocado proberen te verwijderen. De pit is vaak glad, waardoor mensen doorschieten en met het mes in hun handpalm belanden. Au…

Stijging slachtoffers

Hoewel er in Nederland geen cijfers bekend zijn van het aantal mensen dat een ongelukje met hun avocado hebben, liegen de cijfers in de Verenigde Staten er niet om. Tussen 1998 en 2017 raakten er maar liefst vijftigduizend mensen gewond tijdens het ontpitten van een avocado. De grootste stijging in het aantal gewonden vond plaats vanaf 2013. Nog een leuk weetje: tachtig procent van deze gewonden was een vrouw.

Met name vrouwen

Dennis Barten, SEH-arts bij het VieCuri medisch centrum in Venlo, ziet eenzelfde soort stijging in Nederland, vertelt hij aan Linda.nl. En dan met name onder vrouwen tussen de twintig en vijftig jaar. Hoewel hij de slachtoffers niet dagelijks ziet, zijn het er fors meer dan een aantal jaar geleden. Bovendien zullen niet alle slachtoffers naar de spoedeisende hulp gaan, maar naar hun eigen huisarts. Hierdoor zijn het er waarschijnlijk nog meer dan we denken.

Gebruik een lepel

Hoewel de ongelukjes vaak niet blijvend gevaarlijk zijn, kun je ook pech hebben en de pees in je hand raken. Dan moet je wel geopereerd worden, vertelt Barten. Gelukkig heeft hij tips om de avocado-hand te voorkomen: “Je kunt wel met een mes in de pit slaan, en de pit er vervolgens uitdraaien. En wil je echt voorzichtig zijn, gebruik dan gewoon een lepel”, schrijft hij op Twitter. Bovendien kun je op déze manier een avocado pellen zonder mes.

Bron | Linda.nl
Beeld | iStock

Heb jij het Margriet-kookboek al? Wel voorzichtig doen met snijden, hè. Je bestelt ‘m hier.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant