Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zes vragen over hooikoorts

hooikoorts.jpg

Niezen, rode ogen, jeuk; hooikoorts kan je aardig in de weg zitten. Maar dat hóeft niet, zeggen deskundigen.

Wytske Fokkens is hoogleraar kno in het AMC en hooikoortsspecialist.

Waarom wordt de ene wel allergisch en de andere niet?
“Vooropgesteld: wie nooit met allergenen in aanraking komt, wordt er ook niet allergisch voor. Dat hebben we gezien bij volkeren in Azië die op matjes sliepen. Daar komt nauwelijks huisstofmijt in. Het moment dat die mensen op matrassen – broedplaatsen van huismijt – begonnen te slapen, ontwikkelden ze opeens allergische rhinitis en astma. Of je daar gevoelig voor bent heeft voor een belangrijk deel te maken met genetische aanleg, maar er zijn ook andere factoren die een rol spelen.”

Welke factoren?
“Onze westerse leefstijl is van grote invloed op het ontwikkelen van allergenen. Tegenwoordig krijgen we veel minder infecties. De infecties die we wel oplopen, worden behandeld met antibiotica. Daardoor worden we minder vaak ziek en dat helpt niet bij het voorkomen van allergieën, doordat ons immuunsysteem niet voldoende wordt uitgedaagd. Daarnaast zijn we veel te schoon. We komen te weinig in aanraking met stoffen die ons immuunsysteem op een goede manier prikkelen. Zo blijkt uit onderzoek dat kinderen die opgroeien op een veeboerderij minder allergisch zijn dan kinderen die uit de stad.”

Dus kinderen moeten vooral lekker vies worden?
“Absoluut. Kinderen kun je het best blootstellen aan een flinke portie viezigheid. Een grote groep allergiepatiënten is als kind opgegroeid zonder huisdieren omdat er allergieën in de familie voorkwamen. We weten nu dat die zogenaamde bescherming helemaal niet gunstig is en dat je kinderen beter jong in aanraking kunt laten komen met allergene zaken.”

Neemt het aantal allergiepatiënten nog steeds toe?
“Eind jaren vijftig was allergie een heel zeldzame aandoening, terwijl tegenwoordig 25 tot 30 procent van de bevolking in enige mate allergisch is. Een gigantische toename. In het Finse leger werden nieuwe rekruten jarenlang aan medisch onderzoek onderworpen. Uit die gegevens blijkt dat het percentage mensen met allergieën van 1980 tot 2010 elke tien jaar verdubbelde. Inmiddels vlakt die groei af. Blijkbaar is iedereen die gevoelig is zo’n beetje bereikt.”

Heeft het zin om te testen waar je allergisch voor bent?
“Als je immuuntherapie wilt gaan toepassen, moet je exact weten waar je allergisch voor bent. Voor de rest kun je je afvragen hoe nuttig het is om via bloedtesten of huidpriktesten uit te zoeken waar je allergisch voor bent. Daarover zijn de meningen verdeeld.”

Wanneer heeft immuuntherapie zin?
“Immuuntherapie werkt het best als je er jong mee begint. Hoe ouder het immuunsysteem des te minder het leert. De kans van slagen hangt ook af van het type allergie. Het werkt goed voor pollen en huismijt, maar allergie voor katten is moeilijk.”

Tekst | Machteld Vos
Foto | iStock

 

Bekijk ook onderstaande video over het verwijderen van vetvlekken met behulp van een krijtje.

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant