Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Wel of geen Janssen-vaccin? De Jonge werkt aan keuzevrijheid

zelf-kiezen-janssen-vaccin.jpg

Op advies van de Gezondheidsraad is het Janssen-vaccin in Nederland uit het vaccinatieprogramma gehaald. Het grote voordeel van het Janssen-vaccin is wel dat je met één prik al klaar bent. Daardoor zijn er mensen die het liefst toch dit vaccin willen. Volgens demissionair minister Hugo de Jonge kan dat een mogelijkheid worden. Daarom werkt hij aan een keuzevrijheid voor het Janssen-vaccin, waarmee je zelf kunt kiezen of je deze prik toch wil krijgen.  

Dít weten we hier tot nu toe over. 

Zelf kiezen voor het Janssen-vaccin 

Eerder werd het Janssen-vaccin nog uit het vaccinatieprogramma geschrapt. Jongere doelgroepen krijgen bij voorkeur alleen nog een prik met Moderna of Pfizer, omdat dit een hogere effectiviteit heeft en omdat hier minder nadelen aanhangen dan aan AstraZeneca en het Janssen-vaccin. Toch zijn er verschillende partijen in de Tweede Kamer die vinden dat mensen die het Janssen-vaccin, dit alsnog moeten kunnen krijgen. Bijvoorbeeld omdat ze op vakantie willen en hiermee met één prik klaar zijn. Demissionair minister Hugo de Jonge liet weten die mogelijkheid graag te willen bieden en werkt daarom aan een keuzevrijheid. Daarmee zou je zelf kunnen kiezen voor het Janssen-vaccin, in plaats van Moderna of Pfizer. 

Overschot inzetten bij mensen die Janssen willen 

Er zijn verschillende groepen mensen waarvan al was afgesproken dat zij een vaccinatie met Janssen zouden krijgen. Dat zijn onder andere zeevarenden, militairen op missie en daklozen. Maar ook voor sommige andere leeftijdsgroepen zijn de afspraken voor het Janssen-vaccin al gemaakt. Voor deze mensen geldt dat ze hun afspraak gewoon door kunnen laten gaan, maar dat ze ook om een ander vaccin mogen vragen. Het aantal vaccins dat niet nodig is voor deze groepen en dus overblijft, kan worden ingezet bij mensen die er zelf voor kiezen om het Janssen-vaccin te krijgen. Volgens De Jonge zal er niet eerder dan over twee weken een overschot ontstaan. 

Op dit moment werkt De Jonge nog aan de werking van de keuzevrijheid voor dit vaccin. Zo is er onder andere expliciet toestemming nodig van de persoon die het Janssen-vaccin ontvangt, omdat het geen onderdeel meer is van het vaccinatieprogramma. Deze week wil de demissionair minister hier meer duidelijkheid over geven. 

Lees ook: Mag je naar het buitenland gaan als je maar één prik hebt gehad na besmetting?

Gevaccineerd met Janssen 

Daarnaast laat De Jonge weten dat de mensen die al gevaccineerd zijn met Janssen zich geen zorgen hoeven te maken over het vaccin. Het blijft volgens de demissionair minister een veilig en effectief vaccin, al zijn Pfizer en Moderna volgens de Gezondheidsraad nog net iets effectiever en veiliger. Dat komt ook doordat jonge mensen minder risico lopen om ernstig ziek te worden van het coronavirus, waardoor het risico van de zeldzame bijwerking trombose door de prik zwaarder weegt.

Bron | NOS, RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast

Ook interessant