Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

In deze zes provincies mag je tijdelijk kiezen tussen het AstraZeneca- en Pfizer-vaccin

zelf-kiezen-uit-vaccins.jpg

Het AstraZeneca-vaccin kwam de afgelopen tijd vaak in het nieuws vanwege de zeer zeldzame bijwerking trombose. Daardoor vroegen sommige mensen zich eerder al af: mag je het AstraZeneca-vaccin dan ook weigeren en om een andere vragen? Het antwoord daarop is nee, maar het RIVM maakt nu tijdelijk een uitzondering.

In zes provincies mogen mensen binnen een bepaalde leeftijdscategorie daar nu zelf kiezen uit twee vaccins: AstraZeneca en Pfizer. 

Zelf kiezen uit twee vaccins 

Ben jij geboren in 1953, 1954 of 1955 en woon je in Friesland, Groningen, Overijssel, Drenthe, Noord-Holland of Zeeland? Dan kun je mogelijk zelf kiezen uit de vaccins van Pfizer en AstraZeneca. Dat komt omdat huisartsen in deze zes regio’s structureel te veel AstraZeneca-vaccins hebben binnengekregen. Daardoor is er een kans dat ze deze overhouden. Verspilling is uiteraard zonde, en daarom mogen huisartsen mensen uit 1953, 1954 en 1955 nu ook met AstraZeneca vaccineren. 

Dit terwijl de mensen uit het jaar ’53 en ’54 door het hele land deze week ook hun uitnodiging ontvangen voor het Pfizer-vaccin. Vanaf volgende week kunnen ook de mensen uit ’55 hun uitnodiging op de mat verwachten. Val je binnen deze leeftijdsgroep én woon je in een van de zes bovengenoemde provincies? Dan is het aan jou de keuze: wordt het AstraZeneca bij de huisarts of toch Pfizer bij de GGD?

Uitzondering 

Op de website van de Rijksoverheid is nog steeds te lezen dat je niet zelf kunt kiezen tussen de verschillende vaccins. Wie welke prik krijgt wordt namelijk bepaald door het kabinet. Zij kijken naar (internationale) adviezen en welke vaccinaties het meest geschikt zijn voor een bepaalde groep. Dat er in zes provincies tijdelijk wel zelf gekozen kan worden is dan ook een uitzondering. Volgens het RIVM is dit voor het eerst en voor het laatst. 

Lees ook: Is het coronavaccin net zo effectief als je de tweede prik uitstelt?

Verschuiving in het prikschema 

Ook mensen die in 1952 geboren zijn, zijn al eerder aan de beurt voor hun prik dan eerder werd verwacht. Dat komt door de extra levering van het Pfizer-vaccin. Hierdoor krijgen zo’n 200.000 mensen eerder een vaccinatie. Omdat mensen binnen deze leeftijdscategorie soms ook al onder een andere vaccinatiegroep vallen, bijvoorbeeld mensen met een medische aandoening, kunnen zij soms een dubbele uitnodiging krijgen: een van de GGD en een van de huisarts. Volgens het RIVM mogen mensen die mobiel zijn zelf kiezen waar zij hun prik halen. 

Bron | AD, Radar, Rijksoverheid
Beeld | Getty Images

Margriet 18 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: test je Oranje-kennis, de 12 mooiste wandelroutes van Nederland, een dossier mantelzorg, álles over quarantaine-kittens en puppy’s en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant